Emésztési gondok

Kérdés:  2015 óta visszatérő hasmenés, alhasi fájdalommal küzdök. Az utóbbi 4 hónapban naponta erős hányinger és csak sárga széklet. Gyomorfájdalom, illetve alhasi fájdalom jelentkezik, ha nincs hasmenés, akkor is. Székletürítés előtt gyakori rosszulléteim vannak, ájulásérzet. Hét éve glutén mentesen táplálkozok (igazolt cöliakia), idén átestem egy kolonoszkópián és egy biopszián. A kolonoszkópia eredménye negatív, de rendkívül kanyargós vastagbelet állapítottak meg. A biopszián refluxot, nyelőcső- és gyomorgyulladást állapítottak meg.
A szövetleletre még várok. Hasi ultrahangon elváltozást nem láttak. A táplálkozásom idéntől a gluténmentes étrend mellett rendkívül korlátozott: zsírszegény, fűszerszegény és a cukrot is elhagytam, tejterméket nem fogyasztok, csak laktózmentes sajtot. A refluxra Rabeman gyógyszert kaptam, a belemre Duspatalint. A Duspatalin többnapos szedése után érzek javulást a belekben, de a széklet színe sárga és a hányinger is megmaradt.
Van ötlete, hogy mi lehet a baj? Milyen vizsgálatra lehet még szükség?
Köszönettel, egy 26 éves dolgozó nő.

| hasi ultrahang, gasztroenterológiai vizsgálat, emésztési probléma, hasmenés
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2017 ;22(júniusi)   InforMed

Válasz:  Ha valóban cöliákiája van, akkor kérdését a pácienst ismerő és kezelő orvosnak kell feltennie. Nem hinném, hogy a gasztroenterológus írta volna elő az említett diétát. Bőven elég a gluténmentes, a többi felesleges, drága. Bár nem írja, de gondolom, hogy gyomortükrözést is csináltak, és a savtúltengésre kapta a gyógyszert (Rabemann), ha ez volt a baja, hányingerének meg kellene szűnnie.
A mebeverin (Duspatalin) a gyomor-bél rendszer simaizomzatára közvetlenül ható görcsoldó, ami anélkül oldja a görcsöket, hogy befolyásolná a normál bélmotilitást. Mivel hatása nem a vegetatív idegrendszer közvetítésével érvényesül, antikolinerg mellékhatása nincs. Ezért ha jó, alkalmazza a szükséges mennyiségben, főképpen IBS-ben igen jó eredményekről számolnak be. Vény nélkül kapható.

Kapcsolódó cikkek a Emésztőrendszeri megbetegedések diagnosztikája rovatban olvashatók.

2017-06-22 05:41:38
| hasi ultrahang, gasztroenterológiai vizsgálat, emésztési probléma, hasmenés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop