Reggeli hasmenés

Kérdés:  41 éves vagyok. Problémám egy régóta fennálló csak reggel jelentkező hasmenés. (Amelyet eddig sajnos a reggeli kávéval magyaráztam.) Az utóbbi időben a hasmenés mellé hasi fájdalom, görcs jelentkezett. Először laktózproblémára gyanakodtam, mivel lányom laktózérzékeny volt, és az ő genetikai tesztje kimutatta, hogy valamelyik szülője ebben érintett.
A lakzózmentes étkezés (kb. 1,5 hónapja tartok) mellett azonban a görcsök javultak, de a hasmenés nem. Ezt követően úgy gondoltam kipróbálom, mi a helyzet akkor, ha laktóz- és gluténmentesen étkezem (kb.1 hónapja). A görcsök, hasfájás elmúlt. Alkalmanként még lágy a széklet, de többnyire már nem. Mivel csak reggel van gondom, a későbbi étkezések során sohasem, bizonytalan vagyok, milyen irányba hogyan vizsgáltassam ki magam, milyen vérvételekre van szükségem stb.? (Olvastam, hogy a cöliákia vizsgálathoz vissza kellene terhelni a glutént. Ettől nagyon tartok a reggeli görcsök miatt).
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

| hasmenés, székelési panaszok
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2017 ;22(novemberi)   InforMed

Válasz:  Ha megfelelő diéta, sz. e. enzimpótlás panaszmentessé teszi, étvágya jó, nem fogyott, nem alakult ki semmilyen hiányállapot, akkor nincs értelme tovább vizsgálódni.
Természetesen, ha nem ez a helyzet, forduljon gasztroenterológushoz, és ő dönt a további vizsgálatokról, nem a beteg.

Kapcsolódó cikkek a Hasmenés, székrekedés rovatban olvashatók.

2017-11-29 05:09:26
| hasmenés, székelési panaszok
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop