Chromogranin A

Kérdés:  Tachycardia, magas vérnyomás kapcsán indult kivizsgálás során 2x ismételt vizsgálattal emelkedett CgA szintet mértek (120-130 közötti értékek), emellett a vizelet katecholamin negatív lett.
Hasi CT, majd MRI készült, melyen többszörös FNH, v adenomának megfelelő képletet találtak, biztosan nem tudtak dg-t adni a látott képletekről. A tachycardia leginkább IST-nek felel meg. Concorral javult a frekvencia, de kisebb terhelésre is visszatér a szédülékenység, dyspnoe. Az emelkedett CgA és májeltérések utalhatnak neuroendokrin tumorra?
Ön szerint mi lehet a következő lépés?
Köszönettel!

| szívbetegség, tünetek, Tachycardia, tünetek
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2017 ;22(novemberi)   InforMed

Válasz:  Természetesen csak kezelőorvosa adhat kérdésére egyértelmű választ, ami esetenként még a leletek ismeretében is nehéz. Követni kell a pácienst a-feltételezett neuroendokrin tumor egyértelmű meglétére vagy kizárására, és addig is folytassa a szükséges tüneti terápiát.
De tudnia kell, hogy például a savtermelés csökkentésére adott úgynevezett PPI-k szedése, beszükült vesefunkció, szívelégtelenség is fals pozítv CgA szintet eredményezhet. Hasonlóan egyes bélbetegségnél, vagy reumatoid artritisznél, sőt kezeletlen magas vérnyomás esetén is emelkedett CgA szintet mérhetünk.

Kapcsolódó cikkek a Szív és érbetegségek rovatban olvashatók.

2017-12-05 04:11:00
| szívbetegség, tünetek, tachycardia
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop