Rizikófaktorok

Kérdés:  53 eves no vagyok, nagyon szorongok, mert nekem van ket rizikofaktor, amik nagy esellyel okozhatnak rákot.
Az egyik hogy gyermekkoromban es fiatalkoromban sokat voltam rontgenezve – gerinc, tudo, urografia - de ami nagyon nyugtalanít, volt egy par tudoatvilagitas es harom báriumos nyelesrontgen - ezek regi tipusu gepekkel voltak csinalva. Regebben nagyobb volt a sugarterheles es mivel altalaban a mellkas volt rontgenezve, ezert a melleket es pajzsmirigyet erte sugar. Olvastam, hogy akkor megno a rak eselye.
A masik rizikofaktor az azbeszt edesanyam ontodeben dolgozott talkumporral, ami a 60-70-es evekben azbeszttel volt szennyezett. Hazahozhatta a ruhajan hajan es en is beszivhattam. Gyermekkoromban jatszottam pajtasaimmal egy akkor epulo blokkban regebben hasznaltak azbesztet epitkezesben, meg laborban dolgoztam hat evet, ahol azbesztszitat hasznaltunk melegitesre, sot 13 evet hasznaltunk egy konvektort, amibe azbeszttomites volt.
Nagyon rettegek, hogy nálam ezek a rizikofaktorok rakot fognak okozni. Jarok pszichologushoz a nagymerteku szorongas miatt, ha meg is vannak ezek a rizikofaktorok van valami esély, hogy mégse alakuljon ki, amitől rettegek, tudom, nem tud josolni, de igy realisan van értelme, hogy rettegjek? Mar tonkre mentem testileg, lelkileg.

| stressz, szorongás, kényszerbetegség
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2017 ;22(decemberi)   InforMed

Válasz:  Jó pszichoterapeutára és gondos háziorvosra van szűksége. Előbbire azért, hogy segítsen a felesleges félelmét megszüntetni, a másikra azért, hogy ha bármiféle panasza van, elvégeztethesse a megfelelő vizsgálatokat. Rettegni semmi értelme sincs, attól semmi se lesz jobb, sőt a szorongás elősegítheti betegségek kialakulását. Ennyi erővel mindenkinek, aki megszületett, állandó rettegésben kellene élnie.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2017-12-16 05:12:08
| szorongás, stressz, kényszerbetegség
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop