D-vitamin helyreállítása

Kérdés:  44 éves nő vagyok. Saját szakállamra D-vitamin mérést végeztettem (gyanúsan sok bajom lett az elmúlt hónapban egymás után: bőröm száraz, gombás fertőzés, felső légúti fertőzés, térdfájdalom, hízás), a D-vitamin érték 49 lett (Synlab normál: 75-250).
Pajzsmirigy autoimmun betegségem van, ősszel normofunkció állapotban, normál TSH, T3 és T4, de a göbök száma szaporodott. Laktózintoleranciám van, nagyon enyhe tojásintoleranciával, más ételcsoport nem okoz általában gondot, nem vagyok vegetáriánus. Szelén, réz, vas, Ca, B12, szérum folsav, CRP normál értékben, a Cink egy kicsit magasabb (19, normál: 9,2-18,4).
Ön szerint milyen módon lehetne a D-vitamin szintet helyreállítani? Milyen adagot szedjek és milyen fajtát (szerves/szervetlen, K2 vitaminost stb.).
Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm!

| D-vitamin, vitamin
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2018 ;23(februári)   InforMed

Válasz:  Háziorvosával írasson fel D vitamint (így olcsóbb), és ne vigye túlzásba a szedését, maximum egyszer naponta. Ha hízott, mégiscsak lehetséges pajzsmirigy alulműködés, és a bőrtünetek is arra utalnak. Talán kis hormonpótlás is jó lenne, beszéljen erről kezelőorvosával.

Kapcsolódó cikkek a Vitaminok, ásványi anyagok rovatban olvashatók.

2018-02-19 00:38:10
| D-vitamin, vitamin

Web Design & Development Prowebshop