Koponya MRI - Rathke tasak ciszta

Kérdés:  18 éves fiamnál két éve diagnosztizáltak 1-es típusú cukorbetegséget, fél éve pedig mellékvese-elégtelenséget.
Koponya MR-vizsgálat leletében ez áll: "T1 súlyozott coronalis és sagittalis, valamint T2 súlyozott coronalis méréseket követően, kontrasztanyag adása után dinamikus T1 súlyozott coronalis felvételeket készítettünk 2,5 percen keresztül 20 másodperces mintavételezéssel. Végezetül T1 súlyozott coronalis és sagittalis mérések történtek. A sella alakja, tágassága normális, a sellafenék szabályos. A hypohysis-nyél középállású. A hyposis normális nagyságú és alakú. Dorsalisan 12*6*6 mm-es cystisus képlet van, melynek bennéke T1 hyperintenz, T2 hypointenz, fala vaskos, egyenetlen T2 magas, T1 alacsony jeladású, nem halmoz. A neurohypophysis jól elkülöníthető. Az adenohypohysis a kontrasztanyagot homogénen halmozza. Parasellarisan kóros nem látható.
Vélemény: A jelzett intrasellaris képlet MR morphológia alapján elsősorban Rathke-tasak cysta lehet."
Segítene nekem értelmezni ezt a leletet? Feje nem fáj, látása jó, a cukorbetegségén kívül jól érzi magát, a mellékvese-elégtelenség miatt barna a bőre és fáradékony.Válaszát előre is nagyon köszönöm!

| diabétesz, cukorbetegség, Rathke tasak, ciszta
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2018 ;23(áprilisi)   InforMed

Válasz:  A Rathke tasak az agyalapi mirigy környékén lévő magzati hámsejt maradvány, mely általában cisztás szerkezetű. Felfedezése gyakran más probléma miatt végzett koponya CT vagy MRI során derül ki.
Tünetek: fejfájás, látótérkiesés, látásromlás, menstruációs zavar, meddőség, szexuális problémák. A daganat egyes agyalapi mirigy hormonok csökkent termelését okozhatják: csökkent pajzsmirigy működés, mellékvesekéreg működés, a nemi szervek működési zavarai, fokozott folyadékfogyasztás, gyermekeknél a növekedés lassulása.
Képalkotó vizsgálatok (MRI, CT) és hormonvizsgálatok segítik a diagnózis felállítását.
Kezelése műtéti - mely akkor indokolt, ha a daganat nagy, ha látótérkiesést okoz, illetve gyorsan növekszik. Műtét nélkül vakságot, koponyaűri nyomásfokozódást okozhat.
A kis cisztákat nem kell megoperálni, évente-kétévente MRI javasolt.
Minden valószínűséggel az utóbbiról van szó, de a végső szót kezelőorvosa mondja ki.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2018-05-03 04:56:31
| diabétesz, cukorbetegség, Rathke tasak, ciszta
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop