Antibiotikum érzékenység

Kérdés:  Tisztelt Doktornő, pár éve voltam kórházban és ott kaptam Rocephin antibiotikumot vénásan, amire azonnal feldagadással reagáltam. Utána szteroid hatására elmúlt, de az ödéma csak 1 hónap múlva tűnt el. Azelőtt pedig Augmenint kellett szednem, kb. 6 éve és arra is vakaródzással, piros bőrfoltokkal reagáltam. Most állapotos vagyok és sikerült arcüreggyulladást összeszednem, és mivel antibiotikumot szedetnének, ha rosszabbodik az állapot, Zinnatot írtak fel. Viszont a Zinnat hatóanyaga és a Rocephin hatóanyaga tudtommal egy családba tartozik, így nagyon félek, hogy ismét dagadás lesz belőle. És kérdésem, persze, hogy ha most esetleg nem is kell majd szednem, máskor, ha bármi miatt fel kellene valami antibiotikumot írni, akkor van még olyan "család" egyáltalán, ami adható a két gyógyszerérzékenységet (hatóanyag-érzékenységet) alapul véve? Köszönöm

| terhesség, antibiotikum
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2018 ;24(januári)   InforMed

Válasz:  A terhesség az az állapot, amikor százszor át kell gondolnia a kezelőorvosnak, hogy milyen gyógyszert ad, mind a baba, mint a mama érdekeit mérlegelve. Egy akármilyen egyszerű felső léguti fertőzés esetén, amibe az arcüreggyulladás is beletartozik, nincs szükség antibiotikumra. Esetében az előzmények és az ismert keresztreakciók kapcsán ez fokozottan igaz. Bölcs tüneti kezeléssel meg lehet gyógyítani, anélkül hogy ártanának a babának.

2019-01-30 17:55:34
| terhesség, antibiotikum

Szex a terhesség alatt

Vannak nők, akiknek a szex az utolsó, ami eszükbe jut, amikor babát várnak, mert hányingerük van, fáradtak. Mások mintha ekkor teljesednének ki.


Miért híznak meg sokan szülés után?

Bár sokan magát a terhességet okolják a nők szülés utáni testsúlygyarapodásáért, sőt elhízásáért is, a Michigan-i Egyetem kutatóinak tanulmány szerint a fő ok valószínűleg a gyermekneveléssel járó életforma és az életkor.


Gyógyszerszedés terhességben: antidepresszánsok

Fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát, ha a terhes nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapították meg a Montreal-i Egyetem kutatói. Tanulmányuk a British Medical Journal című orvosi folyóiratban jelent meg.


Vizsgálatok babaváráskor - orvoshoz mikor, miért?

A leendő anyuka és a baba egészsége érdekében is célszerű bizonyos orvosi vizsgálatokon részt venni. Ennek - ajánlott - menetrendjét osztjuk meg Olvasóinkkal…


Urológiai panaszok terhességben

A veséket és a húgyutakat érintő változások terhesség alatt normálisak. A terhesség alatt észlelhető átmeneti urológiai elváltozások oka egyszerűen a magzat "térfoglalása".


Web Design & Development Prowebshop