CEA megjelenése vérben

Kérdés:  Tisztelt Doktor Nő. Édesanyám 72 éves lesz, vérvételen CEA tumormarkert is vizsgáltak, es az értek 1.3 lett a minimális 3.3 képest. Internetre hagyatkozva sajnos nem egyértelmű számomra a válasz, ugyanis azt lehet olvasni, hogy normál esetben nincs jelen felnőtt ember vérében, ha megjelenik, az valamilyen gyorsan szaporodó tumor jelenlétére utal, ugyanakkor normál értékről is írnak. Szeretném megkérdezni a tisztelt Doktor Nőt, hogy mi az igazság? Ha megjelenik ez a tumormarker, az valóban tumor megjelenésére utal? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

| tumormarker
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2020 ;26(február)   InforMed

Válasz:  Ha a jelenleg ismert tumormarkerek alkalmasak lennének tumor diagnosztizálásram sokkal könnyebb lenne az orvosok dolga, de sajnos alkalmatlanok. Ezért se szeretem ráírni a laborkérő lapra, mert felesleges izgalmat okoz. Már számtalanszor megírtam, hogy e vizsgálat helye csak az ismert daganatos betegségek kiújulásának igazolására használható, de még ott se mindig.

2020-02-18 19:05:49
| tumormarker

A rákos áttétek képződését gátolja egy új hatóanyag

A Northwestern Egyetem kutatói egy olyan hatóanyagot azonosítottak, amely képes meggátolni a hasnyálmirigy- és más daganatok áttétképzését egérkísérletekben, írták a Science Translational Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók.


A rák kimutatása: új műszer

Mindössze harminc perc alatt képes kimutatni vér- vagy vizeletmintából a rák markereit egy új eszköz, amelyet a tajvani Csung Cseng Egyetem kutatói fejlesztettek ki, öt év alatt.


Rákdiagnózis egy csepp vérből

A Brigham Young-egyetem kutatói egy olyan eszközt fejlesztettek ki, amelynek segítségével bizonyos vizsgálatoknál csökkenthető lenne mind a levett vér mennyisége, mind az elemzésre szánt idő hossza, percek alatt ki lehet mutatni a biomarkereket a vérből.


Rákszűrés vérmintából

Amerikai tudósoknak sikerült azonosítaniuk egy fehérjét, amely kizárólag a rákos betegek vérében van jelen, és így lehetővé válhat a minden eddiginél korábbi diagnózis.


Web Design & Development Prowebshop