Éjszakai puffadás

Kérdés:  Kedves Doktornő! 39 éves férfi vagyok és a következő problémával/problémákkal küzdök. Tavaly szeptember végén - október elején indult a dolog azzal, hogy evés után egy/másfél órával, elnehezült a gyomrom, nagyon teltnek éreztem, és nehezen tudott ürülni. Néha-néha gyomorégés és szegycsont mögötti tompa nyomással. A székletem napi rendszerességgel reggel egyszer volt, az is nagyon laza, néha híg. Elmentem gasztroenterológushoz és kaptam egy Normix kúrát probiotikummal utána, majd elmentem novemberben egy hasi teljes ultrahangra, ahol minden rendben volt, se gyulladásnak, se megvastagodásnak, sem más eltérésnek nem volt jele. Az ultrahangot végző doktornő meg is jegyezte, hogy szép a hasam. Aztán ezek a tünetek szép lassan el is múltak, olyan szinten, hogy nagyon ritkán van már csak gyomorégésem és haspuffadásom és az sem zavaró, hanem mondhatni normális, hiszen ezt sokan érzik, akiknek nincs baja. Közben figyeltem az étkezésemre, napi többször eszem kevesebbet és kerülök minden olyan ételt, ami gondot okozhat (pizza, hamburger, chips, csoki, cukor stb.). Azóta a székletem is rendbe jön, ugyan úgy napi 1xer/2xer van, ritkábban túl laza vagy híg. Színe és állaga rendben van, nem bűzös. Nagyjából két hete kezdődött az, hogy szinte főként este, általában 6-7 óra után kezdődnek az alhasi görcsök (nem erősek) és fokozott szélmozgás. A görcsök a szél távozásával enyhülnek. Éjszaka, ha felkelek pisilni, visszafekvéskor érzem a jobb bordaív alatt tompa görcsöt vagy nyomást, fájdalmat, de nem zavaró, mert vissza tudok aludni. Pár napja a görcsök erősen enyhültek, ritkán vannak, szelelési gondok is erősen enyhültek. Az éjszakai érzést, nyomást, tompa fájdalmat már a köldöknél érzem csak éjszaka, ha felkelek pisilni. Főként akkor, ha lefekvés előtt közvetlenül eszem (pl. filmet nézek és eszem közben mogyorót). Reggel és napközben egyáltalán nem érzem, csak akkor, ha sokat eszem és azt is enyhén jobb oldalt a bordaív környékén. Étvágyam kitűnő, kedvem jó, közérzetemmel sincs bajom és súlyomat is tartom 95 kg-96 kg között (191 cm-vagyok). Most megyek vérvételre, ahol gyulladás markert néznek majd. A kérdésem az lenne, hogy teljesen negatív ultrahang mellett Ön mire gondol? Mert én, (mondjuk nem vagyok orvos) de tanácstalan vagyok és nem igazán szeretek utánaolvasni, mert azonnal borzalmas dolgokkal riogatják az embert az interneten. Válaszát előre is köszönöm!

| puffadás, görcs
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2020 ;26(február)   InforMed

Válasz:  Nem hinném, hogy „komolyabb” betegsége lenne, megfelelő tüneti terápiával (pl. enzimpótlás, savtermelés gátlás, stb.) biztosan panaszmentessé tehető.

2020-02-08 17:50:04
| puffadás, görcs

Tegye rendbe a gyomrát!

Ég a gyomra? Feszül a hasa? A gyógyszertárak, fitotékák tele vannak olyan patikaszerekkel, amelyek segíthetnek. A legtöbb ember viszont úgy dönt, hogy inkább tűr...


Átmeneti iszkémiás roham (TIA)

Az átmeneti iszkémiás roham (transiens ischaemiás attack - TIA) agyi működészavar, amit az agy vérellátásának átmeneti hiánya okoz.


Mi okozza a puffadást és mit lehet tenni ellene?

A haspuffadásnak több oka is lehet, mindenesetre nagyon kellemetlen érzés, az ember úgy érzi, mintha egy labdát nyelt volna le, vagy vízzel lenne tele a hasa.


Tetanusz és veszettség

Van néhány fertőző betegség, amelyet súlyossága miatt mindenképpen meg kell ismerni.


Diszpepszia

A diszpepszia kellemetlen érzés, amit gázosság, teltségérzés, gyötrő vagy égő fájdalom jellemez.


Web Design & Development Prowebshop