Endometriózis a hólyagon

Kérdés:  A tanácsát szeretném kérni, hogy javasolt-e esetemben további műtét, ha igen, mi lenne a jó időzítés?
30 éves nő vagyok, rendszeresen menstruációkor visszatérő felfázásos tüneteim, erős görcseim voltak. A görcsök több éve, a hólyagprobléma 2011. decembertől áll(t) fenn.
2013. március 20-án műtöttek laparoszkóppal endometriózis gyanú miatt, a műtéten nőgyógyász és urológus is jelen volt. (A szövettan igazolta az endometriózist.) A kismedencében a petefészken, a méh mögött, a végbélnél is volt, melyeket sikeresen eltávolítottak a 3 órás műtét során. A hólyagon is van, itt kimetszést terveztek, de túl közel van a kb. 4 cm-es terület a szájadékokhoz, emiatt nem lehetett elvégezni a kimetszést.
Most 6 hónapig GNRH injekciókat kapok (havi egyszer). A nőgyógyász főorvos javaslata, hogy injekciós kezelést követően próbálkozzunk gyermekvállalással (egyébként is az augusztusi esküvőt követően terveztük), és a terhesség + szoptatás további gyógyulási időszak lesz. Ez alatt az idő alatt véleménye szerint meggyógyulok.
Az urológus főorvos javaslata viszont az, hogy hamarosan menjek egy hólyagtükrözésre, és történjen egy műtét a hólyag belsejéből és így belülről eltávolítják az endometriumokat. Hogy a hólyag fala át van-e szőve kérdéses. A műtét után, 2013. 04. 11-én kezdődött az injekciós kezelés. 2013. 04. 15-én megjött a menzeszem. A hasi görcsök szinte teljesen elmúltak (bár egy Algoflex M-re szükség volt az 1. nap este), de a hólyag semmit sem javult, sőt talán erősebben fájt. (Menzesz kezdetekor a hólyag elkezd feszíteni, fájni, majd élesen csípő vizelet jelentkezik és vizeléstől függetlenül is, változó intenzitással, fáj a hólyagom. 2 napig fájdalomcsillapítókat is szedek, naponta többször. Pár nap után a hólyagfájdalom elmúlik, de a kibírhatatlanul éles, maró, fájdalmas vizelés marad, majd napról-napra javul valamit, de menzesz elmúltával is fáj még a vizelés kb. 5 napig.)
Az Ön véleménye szerint - kell terhesség előtt a hólyagomat műteni, vagy el tud tűnni az endometrium a hólyagról a szűk 2 éves időszak alatt (fél év kezelés + terhesség)? Ha szükséges a műtét, minél előbb, vagy az injekciós kezelés után, vagy terhesség után javasolt? Amennyiben tud javasolni olyan kórházat/intézményt, ahol erre specializálódtak (endometriózis hólyagon), szívesen venném segítségét!
Nagyon köszönöm!

| endometriózis
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2013 ;18(májusi)   InforMed

Válasz:  Célszerű az lenne, ha urológusa az endoszkópos műtétet végző orvossal szóban konzultálna. A nőgyógyász ugyanis már látta, hogy mi van ott, és az segítené a döntést. Ha cisztoszkóppal el lehetne távolítani az ott levő méhnyálkahártya szövetet (endometrium), akkor azt meg kellene ejteni, mert ne a terhesség alatt okozzon problémát. De kicsit lehet még ezzel várni, mert a GNRH kezelés talán csökkenti az említett hólyagpanaszait.

Kapcsolódó cikkek a Endometriózis rovatban olvashatók.

2013-05-16 04:11:20
| endometriózis
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop