Epés reflux (biliaris reflux)

Kérdés:  Számban állandóan keserű íz van, gyomromban diszkomfort érzés. Gyomortükrözés eredménye: savas, epés bennék a gyomorban, hasi ultrahangnál minden rendben. Kaptam Cerucal, Refluxon gyógyszereket, savlekötőket, de semmi nem hat. Salvus vizet, gyomor-gyógyteát iszok, de semmi hatás.
Ez mitől lehet így ezek alapján? Epe- vagy gyomorbaj? Mivel próbálkozzak?
Köszönettel!

keserű íz érzése | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2014 ;19(szeptemberi)   InforMed | Szendei, K.
Válasz:  Minden valószínűséggel epés refluxa van, amit nagyon nehéz elkülöníteni a savas refluxtól, valamint a kettő együtt is előfordulhat. Hogy ezt a máj által termelt epe pontosan hogyan hozza létre, nem ismert. Az epés reflux tünetei: alkalmanként igen heves felhasi fájdalom, máskor a szájig felsugárzó mellkasi fájdalom, hányinger, keserű szájíz, köhögés, esetleg fogyás.
Az epe a táplálék zsírtartalmának hatására kerül a patkóbélbe. Normális esetben az epe nem jut fel a gyomorba és a nyelőcsőbe, de ha gyomor - bélrendszeri motilitás zavara van, akkor ez megtörténhet (a záróizmok nem működnek megfelelően). Ezt nevezik biliaris (epés) refluxnak.
A gyógyítás nehéz. Úgynevezett prokinetikus szert (ami-a Cerucal) és PPI-t (ami a Refluxon) már kap. Talán ursodeoxycholsavval (Ursofalk) lehetne kiegészíteni, és van sok mellékhatással járó szer, mely az epe cirkulációját (enterohepatikus körforgás) befolyásolja (cholestyramin). Ha bármilyen reflux következtében daganat előtti, úgynevezett praecancerosus állapot alakul ki, sebészi megoldáson is gondolkodni kell. Ez részben az epevezeték beszájadzásának a vékonybél gyomortól távolabbi helyét jelentheti, vagy a fundoplicationak nevezett megoldást. De még ezek se jelentenek biztos megoldást.

Kapcsolódó cikkek az Emésztési zavarok rovatban olvashatók.

2014-09-28 06:49:35
| keserű íz érzése
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop