Magas eosinophil sejt szám, mit tegyek?

Kérdés:  Eosinophil sejtszámom az összes vérsejtek 16,7%. Háziorvosom nem mondta, hogy gond van, de engem aggaszt ez a magas érték. Kell vele foglalkoznom?

| laboratóriumi vérvizsgálat, laborlelet
| ; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2016 ;21(januári)   InforMed

Válasz:  Az eosinophil sejtek normálisan a perifériás fehérvérsejtek (4,0–10,0 × 109/l) 1–6%-át adják. A referencia tartomány abszolút számokban 0,04-0,4 × 109/l. A gyakorlatban a 0,4 × 109/l-nél nagyobb eosinophil sejtszámot eosinophiliának tekintjük. A vér eosinophil számában napszaki ingadozás figyelhető meg. Ez fordított arányban van a glukokortikoid szinttel. A vér eosinophil száma magasabb este, mint reggel. Az eosinophil sejtek száma kissé magasabb menstruáció alatt. A fizikai megerőltetés átmenetileg emeli a vér eosinophil számát, de a pszichés megerőltetés és a béta-blokkolók csökkenthetik.
A mért érték valóban magas. Először is lekontrollálnám, hogy nem téves eredményről van-e szó. Mivel számos (számtalan) megbetegedés jele lehet, a leggyakoribb lehetőségeket kell legelőször kizárni, például bélférgességet, de okozhatja az eosinophiliát számos allergiás állapot, bizonyos gyógyszerek szedése is (pl, egyes antibiotikumok).
Az első kérdés pedig az, hogy miért történt a vérvizsgálat, mert az lehet, hogy mindent megmagyaráz, és valóban semmi teendő sincsen.
AU: Szendei, K.

Kapcsolódó cikkek a Laboratóriumi vérvizsgálatok rovatban olvashatók.

2016-02-22 23:23:03
| laboratóriumi vérvizsgálat, laborlelet
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop