Pajzsmirigy probléma

Kérdés:  Tisztelt Doktornő! A nyaki ultrahangom eredményei megértésében kérem a segítségét! A pajzsmirigy jobb lebenye 20x18x54 mm, bal 17x19x53 mm, isthmus vastagsága 3 mm. Az állomány foltosan echoszegény, nodularis jellegű, a vascularisatio fokozott. Definitív göb nem különíthető el. A trachea nem comprimált, nem dislocált. Válaszát köszönöm!

| pajzsmirigy
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2020 ;26(február)   InforMed

Válasz:  Miért történt a vizsgálat? Mit mutat a klinikum? Pajzsmirigy túlműködésre utaló tünetei vagy labor leletei vannak? Csak ezután lehet arra válaszolni, hogy egyáltalán van-e teendő.

2020-02-18 19:05:49
| pajzsmirigy

Pajzsmirigy-gyulladás (tireoiditisz)

A tireoiditisz, a pajzsmirigy gyulladása, átmeneti hipertireózist hoz létre, amit gyakran átmeneti hipotireózis követ, vagy egyáltalán nincs változás a pajzsmirigy-működésben.


A pajzsmirigy alulműködése, a hipotireózis

A hipotireózis azt jelenti, a pajzsmirigy nem termel elég hormont. A betegség leggyakrabban a 60 éves kor feletti nőket érinti, de fiatalokban is előfordul. Kezelés nélkül elhízáshoz, ízületi fájdalomhoz, meddőséghez, szívbetegséghez vezethet.


A pajzsmirigyrák

A pajzsmirigyrák ritka, a rosszindulatú daganatos betegségek közül – amely a daganatos megbetegedések egy százalékát teszi ki - ez a rákfajta ma már gyógyítható.


Pajzsmirigy-betegségek

A pajzsmirigy két lebenye a nyakon, a gége ún. pajzsporcai alatt, a légcső legfelső részét közrefogva helyezkedik el, a két lebenyt elől-alul egy kis híd köti össze.


A pajzsmirigy működési zavarai

Ha a pajzsmirigy túl sok hormont termel, pajzsmirigytúltengés (hipertireózis) alakul ki, a pajzsmirigy csökkent működése pedig a hipotireózis.


Web Design & Development Prowebshop