Sarcoidosis

Kérdés:  Tisztelt Doktor Úr! 64 éves, nő vagyok, 13 évvel ezelőtt véletlenszerűen derült ki, hogy sarcoidosisom van. Akkor sem és azóta sem okozott semmilyen panaszt, nem is kaptam rá semmilyen gyógymódot. Ennek ellenére ellenőriztetem, 2017 augusztusában voltam CT-n, az eredmény a következő: " mellkasi CT és tünetek hiánya alapján sarcoidosis remissioja véleményezhető, jelenleg teendőt nem igényel." 2020. februárjában mellkasröntgenen voltam: " Mély rekeszállás, Emphysema, Mko. helyenként felszaporodott fibroticus kötegezettség van. Tágabb hilusi erek. A kp. árnyék eltérést nem mutat." Mivel egyáltalán nincs betegségtudatom, elfelejtettem közölni a vizsgálaton az előzményeket. A háziorvosom szerint csak az van a leletben, amit már eddig is tudtunk. A tüdőtágulatot csak azért diagnosztizálták, mert nem tudtak a betegségemről. Szeretném az Ön véleményét is kikérni, megnyugodhatok? A fibrotikus kötegezettség csak a nyomait mutatja a betegségemnek? Ha ilyen előzményekkel elkapnám a koronavírust (bár nagyon elővigyázatos vagyok) az milyen következményekkel járna rám nézve? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

tüdő fibrotikus kötegezettsége, sarcoidosis | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2020 ;26(szeptember)   InforMed | Szendei, K.
Válasz:  A fibrotikus kötegezettség valóban csak egy gyulladás utáni „maradék”, a tüdőtágulattal együtt. Teendőt nem igényel. Hogy a jelenlegi vírus miként érintené, arra senki se tud válaszolni, de jobb, ha vigyáz (maszk, távolságtartás stb.), és nem kapja el.
2020-09-11 16:48:41
| sarcoidosis, tüdő fibrotikus kötegezettsége
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop