Vastagbéldaganat szűrőteszt

Kérdés:  Édesanyám 53 éves, ezen a héten volt gasztroenterológusnál, magánrendelésen. A doktortól kapott otthon elvégezhető, és kiértékelhető vastag- és végbéldaganat kiszűrésére alkalmas tesztet. A tesztet 3 egymást követő nap székletéből vett mintával kellett elvégezni. A pénteki és a szombati teszt eredménye negatív, a mai teszt eredményen azonban a kontrollcsík mellett nagyon halványan megjelent a teszt pozitivitását jelző másik csík is, ami azonban most, pár órával a teszt elvégzése után teljesen eltűnt.
Lehetséges, hogy a 3. teszt is negatív, csak esetleg egyéb okok miatt (átnedvesedett a papír) volt látható a halvány csík? Ha az első 2 napi teszt negatív lett, akkor hogyan lehet, hogy csak a harmadik jelez pozitivitást? A gasztroenterólogust azért kerestük fel, mert édesanyámnak gyakran zsíros, olajos ételek után fáj a gyomra, inkább a gyomorszáj tájékán. Széklete állaga, színe normális, napi rendszerességű, ezzel nem volt sosem problémája.
Nagyon aggódunk érte!
Válaszát előre is köszönöm!

| rejtett vérzés, teszt, májbetegség, epebetegség
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2011 ;16(májusi)   InforMed

Válasz:  A teszt, amit kapott, minden valószínűséggel a rejtett vérzés kimutatására szolgál. Ez csak áttételesen utalhat daganatos folyamatra, de millió más okból is lehet vért találni a székletben, például nyers húst evett, vagy vérző aranyere van. Tehát ebből az eltérésből még semmiféle daganatos megbetegedésre nem kell gondolni.
Először meg kellene inkább nézni a májenzimjeit, valamint egy hasi ultrahang elvégzése is indokolt, epe- és májbetegség kizárására.

Kapcsolódó cikkek a Máj, epe és hasnyálmirigy betegségek rovatban olvashatók.

2011-05-11 00:05:29
| rejtett vérzés, teszt, májbetegség, epebetegség
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop