Szívbetegség - 5 hónapos kislány

Kérdés: Kislányommal február 1-én voltunk 5 hónapos kontrollon a kardiológián, mivel újszülött korában szívzörejt állapítottak meg, aminek a hátterében nem záródott Botallo-vezeték, ill. 2-3 mm-es FOA rajta kis intenzitású bal-jobb shunttel. A mostani vizsgálat szerint ezek záródtak, és tüdőverőér-szűkületet mondott az orvos. A gyerekorvosnak visszavittem a jelentést, aki azt mondta, a jelentés szerint nem tüdőverőér-szűkület, hanem a sövényen van még egy kis lyuk, az okozza a nyomáskülönbséget, amit az UH-on mutatott is a kardiológus.
A jelentésen egyébként ez áll: "...kettőzött első, fiziológiásan kettőzött 2. hang Pm-mal a bpst III-ban, 2/6 fokozatú systoles zörej hallható, diastole tista. t02 sat: 97% .... Norm. tág szívüregek, jó kamrafunkció. Norm. tüdővéna- és cava-benyiíások - ép pitvari és kamrai septum (záródott FOA) - MI, TI nincs - szabad mk. kamrai kiáramlás - ép, hártyás nagyérbillentyűk-AoI nincs-Ao. anulus d: 7 mm - AoA/AoD flow: 1,2/1,3 m/s-coarctatio, nyitott Botallo-vezeték nincs (záródott DBP) Pulm. anulus d: 7 mm - a pulmonális billentyű talán kissé vaskosabb, felette a törzsben turbulens áramlás látható, mely az oszlásig tart.
Diagnózis: záródott FOA. Zárt Ductus Botalli. Bizonytalanul vaskosabb pulm. billentyű. Némileg gyorsult áramlás a pulm törzsben."
Akkor most nem értem, záródott minden? A jelentés szerint (én úgy veszem ki) igen, bár én nem értek belőle sok mindent, és a kardiológus is mintha azt mondta volna a vizsgálaton, és mutatta is a képernyőn, hogy a tüdőverőérnél nagyobb a nyomás, amit nem tudni miért. Valami képletet is mondott, miszerint 12 ez nálunk, és 25-ig egyébként nincs gond, csak ellenőrzésre kell járni.
Kérdésem, hogy akkor tüdőverőér-szűkület, vagy valóban nincs záródva még mindig valami? És ez a betegség mivel jár, javulhat a szűkület?

| Az Orvos válaszol - Dr. Vígh Elek 2008 ;13(februári)   InforMed | Vígh, E.
A mellékelt UH lelet szerint, a gyermeke születésekor észlelt eltérések az élettani fejlődést követve, eltűntek. Mindkét - a magzati életben fontos szerepet játszó, de a méhen kívül már fölösleges, sőt tartósan fönnmaradva kóros - összeköttetés örömteli módon tökéletesen záródott. Az UH emellett a keringést érdemlegesen befolyásoló tüdőartéria-szűkületet sem mutatott ki. Megnyugodhat, kislánya gyakorlatilag egészséges. Az állapotkövetésen kívül, ami ilyenkor kötelező, nincs más teendő.
2008-02-11 21:45:08
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop