Szívzörej - 3,5 hónapos kislány

Kérdés: Kislányom most 3,5 hónapos. Születése után 2 nappal megállapították, hogy szívzöreje van. Kardiológus is megnézte, és a jelentésben ez áll: norm. tág szívüregek, jó kamrafunkció. A pitvari pitvari sövény hossza 16,5 mm perioválisan 2-3 mm-es FOA rajta kis intenzitású bal-jobb shunt, a kamrai septum ép ... szabad mk. kamrai kiáramlás, még tűszúrásnyira nyitott Botallo-vezeték, alig bal-jobb shunt-el .
Diagnózis: tűszúrásnyi záródóban lévő Botallo-vezeték, jelentéktelen bal-jobb shunttel. Periovalis FOA-aneurismával. Kompensalt keringés.
Ez mit jelent pontosan? Mondták, hogy 6 hónapos korára ez záródik általában, de mi van, ha mégsem?

| Az Orvos válaszol - Dr. Seprődi Bence   InforMed | Seprődi, B.
Újszülött- és csecsemőkorban viszonylag gyakran előfordulnak olyan szívhibák, amelyek a szív kifejlődésének késése miatt következnek be. Ezeknek akkor van jelentőségük, ha keringési problémát okoznak, ezt ultrahangvizsgálattal meg lehet állapítani. Ha nem okoznak semmilyen problémát (mint az Önök esetében is), akkor nyugodtan meg lehet várni, hogy a szív behozza a fejlődésbeli "lemaradását". Néha látunk olyat is, hogy ez nem történik meg, de ha nincs keringési jelentősége, akkor nem törődünk vele.
Hozzá kell tenni, hogy két napos újszülötteknél a fent leírt apró eltérések az igen fiatal korral magyarázhatók.
2008-01-06 11:21:05
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop