Szorongás, félelem, feszültség

Kérdés:  16 éves lány vagyok. Ha készülődöm valahova, már akkor elfog a félelemérzet. Izgulok, néha nem tudok enni tőle, mellkasi nyomás, szapora szívdobogás, fokozott izzadás lép fel, merevnek érzem magam, kétségbeesettség jellemző. Ha BKV-n utazok, érzem, hogy figyelnek, hőhullámaim vannak, néha légszomjam. Rosszul érzem magam, ha sötét alakok néznek engem, pedig nem is kihívó az öltözködésem, szóval nem tudom miért. Párszor azon kapom magam, hogy olyasmiken gondolkozok, hogy pl.: a BKV-n melyik szimpatikus emberhez megyek, ha megpróbálnak kirabolni, hova futnék, mit mondanék a rablónak, és ha egyik ismerősöm bement valahova, én kint várok 10-20 percet, elkezdek gondolkozni, hogy miért nincs már kint - túszul ejtették? Hova futok, ha engem is meg akarnak ölni, vagy bántani... Szóval elég érdekes gondolataim vannak.
Úgy érzem, hogyha már sok embert kiraboltak, bántották, akkor miért pont én lennék a kivétel? Érzem, hogy megfog történni. Mostanában már kést is hordok magamnál. Mindig próbálok pozitívan gondolkozni. Ez az érzés úgy 5 éve megvan. Ezen még nem tudtam változtatni. Pedig pozitív ember vagyok. Túlzott elővigyázatosság vagy túlzott félelem? Esetleg paranoia? Nem tudom, mi van velem!

| szorongás, stressz, pánik
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(júliusi)   InforMed

Nem hinném, hogy paranoiás, sem nem túlzottan elővigyázatos. A leírt jelenségek erős szorongások, sokszor tárgy nélküli félelmek vagy előrevetített félelmek, ezek mindenképpen belső bizonytalanságra, kiegyensúlyozatlanságra, sok elfojtott feszültségre utalnak. Ha ez az állapot már öt éve megvan, nem valószínű, hogy magától elmúlik, érdemes lenne foglalkozni vele, mert akár rosszabbodhat is. Pszichiáter, pszichoterapeuta segíthet.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2009-07-20 21:27:36
| szorongás, stressz, pánik
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop