Térdfájdalom és elliptikus tréner

Kérdés:  Évek óta küzdök térdfájdalommal (gyulladásos ízület), ami alapvetően terhelés esetén jön ki. Jobb térdem évek óta tünetmentes, viszont pár hónapja bal térdem rendetlenkedett. Elmentem ortopédushoz, aki a következőket állapította meg: "térde nem duzz, lig intact, mko med et lat ízrésben és retropat ropogás, de crepitationál tompább tapintható, instabilitás nincs, egyéni variatio? chondropathia?; kerékpár, úszás, gumitalpú cipő viselése."
A laikus számára úgy hangzott a diagnózis, hogy anatómiai elváltozás, kis kitüremkedések vannak az ízület felszínén, amelyek az öregkorral (most 33 vagyok) akár le is kophatnak. Kíméljem, ne erőltessem, gyulladás esetén tüneti kezelés, műteni nem érdemes, ha nem okoz folyamatos gondot.
Munkám mellett kevés időm jut mozgásra és van túlsúly is (174 cm és 92 kg), ezért kb. 1 éve vásároltam egy elliptikus trénert, előzőleg körbejárva a témát (ízületkímélő). Az ortopédus viszont azt mondta, hogy ezt ne használjam a jövőben. Főleg téli időszakban ez az egyetlen mozgásfajta, amit tudok csinálni (már használtam pár hónapig, heti 3-4 alkalommal és nem okozott gondot a térdemnek).
Valóban álljak le vele, vagy az ortopéd orvos nem volt tisztában vele, milyen eszköz is ez?
Válaszát előre is köszönöm!

|
| Farkas, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2008 ;13(decemberi)   InforMed

Én általában nem vagyok híve az ízületek kímélésének. Az ízületeknek szüksége van a rendszeres mozgásra, de való igaz, hogy az elliptikus tréner - különösen súlytöbblet esetén - a térdízület számára nem kedvező, a fellépő nyíró erők miatt. Válassza inkább a kerékpárt, vagy a téli időszakban a szobabiciklit, de szóba jöhet akár a napi rendszeres séta is.

2008-12-04 15:48:14
|
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop