Vegetáriánus táplálkozás - Érvek és ellenérvek

Kérdés: 17 éves lány vagyok, 173 cm magas, 59-60 kg. Sok helyen sokfélét olvastam a vegetáriánus táplálkozásról, de sem az érveket, sem az ellenérveket nem találtam meggyőzőnek.
Érdekel ez a téma, mert vonzónak találom ezt az életmódot. A hús és a hal kerülése számomra nem lemondás, hanem úgymond megváltás lenne, mert a húsos ételek fogyasztása nem okoz túl nagy örömöt - ellenkezőleg. De emellett szeretnék sokkal több friss zöldséget és gyümölcsöt, és kevesebb mesterséges élelmiszert, adalékanyagot fogyasztani. Nem szeretnék azonban helytelenül dönteni, ezért kérem, írja meg őszinte véleményét a témával kapcsolatban és azt, hogy mire kell odafigyelnem, ha a húsmentes táplálkozás mellett döntök.
Köszönettel!

egészséges táplálkozás, vegetáriánus | Az Orvos válaszol - Perjés Yvette 2009 ;14(júliusi)   InforMed | Perjés, Y.
A helyesen összeállított, tejet, tejterméket és tojást tartalmazó vegetáriánus étrend tartalmazza az egészség megőrzéséhez szükséges összes tápanyagot.
A helytelenül összeállított étrend viszont számos hiánybetegséget, sok betegségben, pedig állapotromlást idézhet elő (elég csak egy vashiányos anémiára gondolni), ezért a vegetáriánus étrendre való áttéréskor tanácsos táplálkozási szakember (dietetikus) segítségét is igénybe venni, hiszen a rosszul összeállított étrend esetén hiány alakulhat ki fehérjéből, vasból, kalciumból, B12- és D-vitaminból.
Ugyanakkor előnnyel is jár a vegetariánus táplálkozás. Ritka az elhízás, a magas rostfogyasztás optimalizálja a vércukorszintet, megszűnik a székrekedés, az alacsonyabb zsírbevitel miatt, pedig kedvező vérzsír értékek alakulnak ki.
Mint minden más területen, itt is a szélsőségek kerülése és a józan mértékletesség a javasolt.

Kapcsolódó cikkek az Egészséges táplálkozás rovatban olvashatók.

2009-07-30 22:27:37
| egészséges táplálkozás, vegetariánus
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop