Vérképeredmény - 4 éves lányom

Kérdés: 4 éves kislányom torokgyulladásra és nyaki pajzsmirigyduzzanatára először Sumetrolim szirupot szedett. Mivel a tünetek 1 nap múlva újra jelentkeztek Ospamoxot írt fel neki a háziorvos.
Vérképes eredményénél a Retikulocita 28 ezrelék, az 5-15 normál tartomány helyett. Egyébként mind a vvt-je (4,6), mint a hgb-ja (13,1) jó. A vizeletében 8-10 fvs és 1-2 vvt van.
Érdeklődnék, hogy ezek az eltérések mennyire kórosak, ill. az antibiotikum szedése okozhatta-e? Milyen egyéb betegségek háttere lehet?
További aggodalomra okot adó külső szemmel látható probléma, hogy a szeme alatti és feletti rész fehér pikkelyes hámlása, ill. lilás, kiszáradt a bőre. Véleménye szerint, ez lehet betegség kísérő tünete, vagy csak alkati sajátossága, és elegendő lenne bőrgyógyászati kivizsgálása a lányomnak?
Válaszát előre is köszönöm!

| Az Orvos válaszol - Dr. Seprődi Bence 2008 ;13(novemberi)   InforMed | Seprődi, B.
A magas retikulocita szám a vérképzés beindulásának tünete. Valamilyen okból nem tudott a szervezete elég vörösvérsejtet termelni (pl. vashiány), az ok megoldódásával viszont most berobbant a vérsejt-termelés. Ez inkább egy gyógyuló szakaszt jelent.
2008-11-26 22:00:58
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop