Hányás, hasmenés

Kérdés:  Mi okozhatja 1,5 éves kislányom egy hónapja tartó hányás, hasmenéssel járó betegségét?
Október harmadika körül kezdődött a hasmenése laza, napi egy-kétszeri széklettel. Ezt a fogzásra fogtam (azóta ki is bújt az első rágófoga, ez a 7. foga). Október 5-én sajnos történt egy baleset, megkóstolta a mosóport (azonnal kiöblítettem a száját, vizet adtam neki, később egy kis tejet). Aznap éjszaka hányt először, majd ezen a héten még kétszer hányt. Hasmenése továbbra is volt, néha napi 1-2, máskor 4-5 laza, vagy teljesen híg széklet váltakozott.
A következő héten sajnos éppen nem rendelt a háziorvosunk (és mivel a gyerek általános állapota jó volt, jókedvű, élénk, ezért nem vittem el a helyettesítő orvoshoz). Adtam neki ezen a héten Smecta port és Normaflore-t, hétvégére a hasmenés sokat javult, és ezen a héten nem hányt.
A harmadik héten hétfőn elvittem orvoshoz, ő nem talált semmit, azt mondta, valószínű a fogzástól lehetett hasmenés, és a mosópor sem tehetett jót. Smectát ne adjam, Normaflore-t igen. Aznap éjszaka ismét hányt (hétfő). A hasmenése romlott, teljesen híg, napi 4-szeri széklet.
A következő hányás szombat éjjel és vasárnap napközben volt. Negyedik héten hétfőn az eddigi élénksége helyett bágyadt, aluszékony lett. Orvos beutalt kórházba, lehelete aceton szagú. Kórházban vérvétel, vizelet- és székletvizsgálat. Minden negatív. Folyadékot fogyasztott (aznap 4 dl-t), ezért nem volt szükség infúzióra.
A 3 hét alatt testvérének 1-szer volt hányása, nekem hasmenésem. Két nap múlva hazajöttünk, enyhe hasmenés még mindig volt, újra Smecta, Normaflore.
Szerdától szombatig teljesen tünetmentes, nincs hasmenés, hányás, élénk. Szombat éjszaka 2 órán keresztül hányt, először ételt, majd sárga folyadékot, ügyelet, B6 injekció, Deadalonetta kúp.
Hétfőn orvos, valószínű vírusfertőzés, a sok evéstől eshetett vissza (a héten diétán volt, igaz szombaton már többet evett). Ezen a héten hétfő éjjel és kedd nappal 2-szer hányt, csütörtökön hajnalban ismét. Utolsó esetben ételt nem, csak folyadékot hányt, slejmszerűt. Nem náthás, nem köhög. Probinult kap, Fenistil cseppet. Fogzás még van, diéta is. Étvágya egyébként jó, és teljesen jól érzi magát, játszik, láz, hőemelkedés végig nem volt. A családban nem tudok ételallergiásról. Mi lehet az ok? Ön szerint hogyan tovább?
Köszönöm, hogy végigolvasta!

| hányás, hasmenés, vírusfertőzés
| Vígh, E.; Az Orvos válaszol - Dr. Vígh Elek 2009 ;14(novemberi)   InforMed

Válasz:  Kedves Anyuka!
Ismétlődő és elhúzódó fertőzések mellett az efféle vírusok tartósan károsíthatják bizonyos szénhidrátok (gyümölcscukor, tejcukor) lebontását, ami szintén vezethet alkalmanként fellépő hasmenéshez, kivizsgálása szakorvosi feladat.
Üdvözlettel

Kapcsolódó cikkek a Gyermekbetegségek rovatban olvashatók.

2009-11-17 21:59:44
| hányás, hasmenés, vírusfertőzés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop