Kis súlyú baba

Kérdés:  Unokám 2009. májusában született, a terhesség 37. hetében. A magzat az utolsó hetekben egyáltalán nem fejlődött, az orvosok azt gondolták, hogy a méhlepény valamilyen oknál fogva nem táplálja, császármetszést alkalmaztak.
A lányom 8 hónapos koráig szoptatta a babát, ennek ellenére nagyon lassan gyarapodott a súlya. Most már áttértek a főzelékekre. A baba tud állni és négykézláb mászni, de a súlya összesen 6,2 kg, és ez rettentően kevés.
Minden étkezés kész küzdelem, egyáltalán nem akar enni, sokszor kap undort étkezés közben és kihányja a keservesen beletukmált ételt. A hossza 67 cm.
Természetesnek tekinthető ez a súly és testhossz ebben az életkorban?

| babanapló, fejlődés, testsúly, Testsúly
| Vígh, E.; Az Orvos válaszol - Dr. Vígh Elek 2010 ;15(februári)   InforMed

Válasz:  Kedves Nagymama!
Lehet, hogy a súlya önmagában kevésnek tűnik, de valószínűleg neki elég. Mindennemű tukmálás a legjobb út ahhoz, hogy végképp megutáltassák vele az evést. Ne az legyen a célunk, hogy mindenáron fölhizlaljuk, hanem hogy megismerjük az ízlését, a természetét, a szokásait, elfogadva a testalkatát és ezek fényében kell megkedveltetni az evést, hogy ne egy tortúra legyen szegénynek, hanem egy természetes létfenntartó szükséglet örömteli kielégítése. Ebbe beletartozik a "nem mindig evés" elfogadása is.
Üdvözlettel

Kapcsolódó cikkek Az egészséges csecsemő fejlődése - Babanapló rovatban olvashatók.

2010-03-07 15:32:20
| babanapló, fejlődés, testsúly
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop