Vérsüllyedés - 3 éves kisfiú

Kérdés:  Kisfiam március 28-án lesz 3 éves. Szeptember óta bölcsődés, azóta nagyon sokat betegeskedik, de az utóbbi két hónapban már hetente beteg. Röviden leírnám milyen betegségei voltak, mióta bölcsődés.
Szeptember 11-én középfülgyulladása és orr-garatgyulladása volt, amire Curam duo antibiotikumot kapott.
Szeptember 28-án tüszős mandulagyulladása volt, amire Augmentin duo antibiotikumot kapott. Október - november - december hónapokban nem volt jelentősebb betegsége, lázas állapot, vérbő torok stb.
Január 3-án tüszős mandulagyulladással kórházba kerültünk, ahol 5 napig vénásan kapott Penicillint napi 2x, majd további 5 napig szedte itthon az Ospen antibiotikumot. Hazaengedés napján vérképe az alábbi volt:
- Süllyedés 38 mm/h
- Fehérvérsejtszám: 8,87 G/l
- Neutrofil: 33,6%
- Lymfocyta: 58,4%
- Moncyta: 4,99%
- Eosinofil: 2,25%
- Basofil: 0,767%
- Hemoglobin: 126 g/l
- Hematokrit: 0,378
- Thrombocyta: 391,0 G/l
- CRP: 24,1 mg/l
- Szérum nátrium: 140 mmol/l
- Szérum kálium: 4,9 mmol/l
- Szérum klorid: 106 mmol/l
- Szérum karbamid: 2,0 mmol/l
- Szérum kreatinin: 41
Január 29-én ismét beteg lett, középfülgyulladást, orr-garatgyulladást határoztak meg nála, amire Zinnat antibiotikumot kapott. Majd február 15-én ismét beteg lett, mandulagyulladást állapítottak meg, amire Curam duo-t kapott.
Február 27-én ismét beteg lett, ami jelenleg is tart. Napokig hőemelkedése volt, majd napi 2x felszökött a láza 38,2 körülire. Nem folyik az orra, nem köhög, tiszta a tüdeje a gyermekorvos szerint, viszont újra nyitott szájjal alszik, ha csukott szájjal alszik, nehezen veszi a levegőt, horkol. A gyermekorvos mandulagyulladást állapított meg, de egyelőre nem ad neki gyógyszert, hanem vérképvizsgálatot és torokváladék-vételt kért. Egyébként a mandulája látványosan duzzadt és piros. Nyaki nyirokcsomói hatalmasak! A torokváladék eredménye péntekre várható. A vérkép ma lett kész.
Azonnal írom az eredményét. Február 27. óta a hőemelkedés és láz továbbra is fennáll, napi 1x37,8 körülire szökik a láza (általában estére), egyébként jó a közérzete, bár sápadt, elesettebb, étvágya csökkent. Jelenleg csak Cebion cseppeket kap (napi 3x10 csepp) és Cebion multivitamint (napi 1x2,5 ml).
Megemlíteném, hogy február 28-a óta fájlalja a lábát is, lábujjhegyen jár. Eleinte sántítva ment, vagy négykézlábra ereszkedett. Március 1-jén voltunk ortopédián, ahol átmeneti csípőízületi gyulladást állapítottak meg, ami ellátást nem igényel, csak pihentetni kell a lábát. (Egyébként már hónapok óta fájlalja a lábát, hol napokig, hetekig nem panaszkodik, hol meg naponta jelzi, hogy fáj a lába. Általában mindkét lába térdtől lefelé, hol a talpát, hol a bokáját, hol a térdét fájlalja.)
A vérkép eredménye - csak a rossz értékeket írom, persze, ha kéri, akkor megírom az összes értéket:
- CRP 33,2 mg/l
- Se Glukóz (piros) 3,37 mmol/l
- We VVT Süllyedés 70,0 mm/h (!!!)
- Fibrinogén 5,8 g/l
- WBC Fehérvérsejt 11,6
- MCV 75,6 fl
- MCH 25,7 pg
- PDW 8,8 fl
- PLC PLCR 11,6%
- Baso% Basophil % 0,0%
- NEU Neutrophil absz. szám 7,04
Egyrészt szeretném kérni, segítsen értelmezni a vérképet. Valamint a teljes betegségtörténet ismeretében Ön hogyan látja, hova forduljak, hogy rendbe jöjjön végre a kisfiam. Mi lehet az oka ennek a hatalmas süllyedés értéknek?
Várom mindennemű észrevételét.
Köszönettel!

| gyermek, gyakori fertőzések
| Vígh, E.; Az Orvos válaszol - Dr. Vígh Elek 2010 ;15(márciusi)   InforMed

Válasz:  Kedves Anyuka!
Egynéhány dolgot másképp csináltam volna, de nem biztos, hogy az nem ugyanezt a helyzetet eredményezi, vagyis ebből kellene most a legjobban kijönni.
Az utolsó laborlelete egy aktív fertőzésre utal, ami mindenképpen megfelelően kezelendő. Gyakori betegségeiben mindenképpen közrejátszhat gyermeke immunrendszerének esendősége. Ebben az irányban is lehetne vizsgálódni, illetve korrekt gégészeti véleményre volna szükség a mostani betegségéből való fölgyógyulása utáni esetleges orr- és garatmandula-eltávolítás szükségességének megítéléséhez.
Üdvözlettel

Kapcsolódó cikkek a Gyermekbetegségek rovatban olvashatók.

2010-03-12 16:01:25
| gyermek, gyakori fertőzések
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop