Penicillinérzékenység?

Kérdés:  Két és fél éves kislányomnál az elmúlt héten magas láz kezdődött. A gyermekorvosunk ktüszős mandulagyulladást diagnosztizált nála, és Ospen szirupot rendelt neki, 3x5 ml. Csak két alkalommal szedte be a kislányom, és az egész testét elborító kiütésszerű pöttyök jelentek meg. A vérkép - amit szintén a háziorvos végeztetett el, a következő eredményt adta (csak az eltéréseket írom): MCH 25 (eredm.) pg (mért.egys.) 27-35 (ref tartomány) MON % 8,3 (eredm) % (mért.egys.) <5 (ref. tartomány) CRP 46,85 (eredm) mg/l (mért.egys.) <5 (ref tartomány) sGOT 36 (eredm) U/l (mért.egys.) <32 (ref.tartomány).
A férjem (a gyermek édesapja) penicillinérzékeny. Kíváncsi lennék az Ön véleményére a penicillinallergia tekintetében, mivel a két kezelő orvos eltérő állásponton van.
Szedhet a kislányom a továbbiakban penicillin tartalmú készítményt?
Várom szíves válaszát!

| gyógyszer
| Vígh, E.; Az Orvos válaszol - Dr. Vígh Elek 2010 ;15(júliusi)   InforMed

Válasz:  Kedves Anyuka!
A fentiek nem zárják ki, hogy ha szükséges, penicillin-származékot kapjon.
Üdvözlettel

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszer a családban rovatban olvashatók.

2010-07-14 13:40:18
| gyógyszer

A WHO világszerte megkezdte a koronavírus ellen esetleg alkalmazható gyógyszerek vizsgálatát

A COVID-19 fertőzés ellen még nincs vakcina, de a járvány miatt már meglevő gyógyszerekkel végeznek világszerte klinikai kísérleteket.


Veszélyes készítményt reklámoznak az interneten

Olyan készítményt árulnak az internetek szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére, amelynek alkalmazása akár életveszélyes állapotot is okozhat - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága.


Három-négy hónap, míre a koronavírus vakcinát embereken tesztelhetik.

Négyfajta, a koronavírus elleni védőoltás fejlesztése zajlik jelen pillanatban, és közülük a legígéretesebbet valószínűleg három-négy hónapon belül embereken is tesztelni fogják - közölte szerda este a (WHO) vezető kutatója.


WHO: egyelőre nincs ismert gyógymód

Cáfolta szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azokat a sajtóértesüléseket, amely szerint "áttörő" jelentőségű gyógyszereket fedeztek fel az új koronavírussal fertőzött betegek kezelésére.


Gyógyszerszedés terhességben: antidepresszánsok

Fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát, ha a terhes nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapították meg a Montreal-i Egyetem kutatói. Tanulmányuk a British Medical Journal című orvosi folyóiratban jelent meg.


Web Design & Development Prowebshop