Hasmenéses baba

Kérdés:  7 hetes tápszerrel táplált kislányomnak születése óta megy a hasa (kb. 7-8 pelus egy nap) és mindemellett rettenetesen hasfájós. Már a negyediket próbáltuk és mindegyiktől megy a hasa, végre sikerült egy tápszert beállítani nála, ami végre megfogta a hasát, bár a hasfájás megmaradt - Beba sensitive. 2 hétig minden rendben volt, a tápszer mellé kapott Colife cseppet is a hasfájásra, de most újra megy a hasa - sokkal jobban, mint eddig. 15-16 pelust is összegyűjtünk egy nap, görcsöl a hasa nagyon. Elmentünk orvoshoz, a széklettenyésztés negatív lett. Elkezdtünk egy laktózmentes tápszert meg a Smektát, fél tasak Smekta kétrészletben reggel és este nem fogta meg a hasát, bár a hasfájása alábbhagyott valamivel. Hasfájásra szokott még Infacolt kapni, plusz a doktornő azt mondta, kezdjük el a Biogaia cseppeket adni.
Mi lehet a baj, hogy mégsem szűnik meg a hasmenés? Keresztelő lesz a családban, az egyik kicsi bárányhimlős, azt szokták mondani, jobb ezen előbb túlesni. Ön hogy látja ezt a mi esetünkben?
Mivel jobban utánanéztem a bárányhimlőnek csecsemőkorban és egyébként is minden életkorban súlyos lefolyására ezért természetes egyáltalán nem akarom, hogy a kisbabám ezen átessen, a közhiedelemmel ellentétben. Pláne, hogy a hasmenése miatt már elégé le lehet gyengülve a szervezete, a bárányhimlő szövődményei meg egyenesen arra sarkaltak, hogy biztosan be fogom adatni a vakcinát a kislányomnak és magamnak is, mert még én sem voltam, amit nem értek, azaz, hogy a fiam viszont volt himlős, de nem kaptam el tőle. Lehet, hogy az anyukám rosszul emlékszik, és mégis csak voltam? Mi ilyenkor a teendő, ha beadatom magamnak, az okozhat bajt?
A hasmenéssel kapcsolatban a doktornőnk elzárkózik az allergiavizsgálat elől, azt mondja, biztosan átmeneti állapot, amit én már elég hosszúnak találok, mert 1,5 hete van nagyon súlyos hasmenésünk.
A fiammal sohasem volt ilyen problémám, bár nagyon hasfájós volt, de székrekedése volt a tápszertől nem hasmenése.
Amit még nem írtam, hogy a kislányom születésekor valami fertőzést kapott, 37 hétre született 3,10 dkg volt, de mivel többet fogyott vissza a súlyából, rájöttek vérképből, hogy valami fertőzése lehet. Kezelték őt infúziókkal, Gentamycin injekciókkal. Hazaérve szépen gyarapodott annak ellenére, hogy nem sikerült beállítani a tápszert, mert ment a hasa tőle, ezért minden héten másikat kaptunk. A többit már leírtam.
Jelenleg Milumil laktózmentes tápszert kap, forralt vizet kap, és az Infacolt már csak egyszer vagy kétszer egy nap, nem minden etetésnél, mert a hasfájása alábbhagyott és megemelték a Smecta adagját fél csomagról egyre, mert a fél nem fogta meg. Jelenleg az egy csomag Smectával négy részre osztva 5-6 széklete van egy nap, de már nem folyik, nem vizes állagú és nem nyákos, ahogy eddig, de Smectán mégsem élhetünk, és én nem akarom elfogadni azt a választ, hogy ez átmeneti állapot. Ha az lenne, már megszűnt volna, úgy gondolom!
Válaszát előre is köszönöm!

| hasmenés, Gyermekgondozás, csecsemőtáplálás
| Vígh, E.; Az Orvos válaszol - Dr. Vígh Elek 2012 ;17(májusi)   InforMed

Válasz:  Kedves Anyuka!
Először is szerintem nem lenne túl szerencsés, ha a babának még a bárányhimlővel is küszködnie kellene, ezért az ismert megfertőződési lehetőségeket el kellene kerülni. Aztán Ön pedig bármikor beadathatja magának az oltást, függetlenül attól, hogy volt-e bárányhimlős.
A hasmenésről meg annyit, hogy a leírtak szerint a javulás egyértelmű, székletei ritkultak, már nem vizes, nem nyákos, remélhetőleg a kedvező változás (ami egy kisbabánál bizony lassú lehet), tovább folytatódik, a kezelést esetleg probiotikumokkal lenne érdemes kiegészíteni.
Üdvözlettel

Kapcsolódó cikkek a Csecsemőgondozás, szoptatás rovatban olvashatók.

2012-06-06 07:34:41
| gyermekgondozás, csecsemőtáplálás, hasmenés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop