Csípőficam? - 8 hónapos kislány

Kérdés:  A kislányom most 8 hónapos és már születése óta ránézésre nem szimmetrikus a két lába. Az egyik combtövénél a redő jóval vastagabb, mint a másik oldalon. Mivel nekem is vannak csípőproblémáim, így próbáltunk a legnagyobb körültekintéssel eljárni ebben az ügyben.
Két hónaposan vittük UH-szűrésre. Eredménye: "mindkét oldalon a vápa csontos fejlettsége kissé hiányos, a vápasarok lekerekített. A porcos vápa szabályos echogenitású, norm. helyzetű. Az alfa szög mindkét oldalon 57 fok."
Elkezdtem terpeszpelusozni, bár nem mondta senki, de megkérdeztem a gyerekorvosunkat, és azt mondta, ártani nem tudok vele.
Egy hónap múlva visszavittük UH-ra, aminek ez az eredménye: "mindkét oldalon a vápa csontos fejlettsége jó, a vápasarok kissé lekerekített. A porcos vápa szabályos echogenitású, normál helyzetű. A femurfejek csontmagja jó helyzetű."
További egy hónap elteltével az UH eredménye (itt már négy hónapos volt a kislány): "mk. oldalon a vápa csontos fejlettsége jó. A vápasarok továbbra is enyhén lekerekített. Az alpha szög mk. oldalon 62 fok. A porcos vápa szabályos echogenitású, norm. helyzetű. A femurfejek csontmagja jó helyzetű."
Mivel még mindig láttam az aszimmetriát, így kértem egy beutalót az ortopéd klinikára, ahol megröntgenezték és ezt az eredményt kaptuk: "L. adb.: 80/90. Lux.-s jel nincs. Stabil csípők. Az elkészült a.p. csípőfelv.-en: csípő fejlődési zavar nem észlelhető."
Most 8 hónapos a kislány. Szabad szemmel továbbra is látszik, szemből is és háttal is, az aszimmetria. A napokban elkezdett kúszni és láthatóan az egyik lábát jobban használja, mint a másikat.
Mi lehet az oka?
Válaszát előre is köszönöm!

| csípőficam, veleszületett, csípÅ‘ficam, veleszületett
| Vígh, E.; Az Orvos válaszol - Dr. Vígh Elek 2010 ;15(júliusi)   InforMed

Válasz:  Kedves Anyuka!
A csípőjének úgy néz ki nincs baja. Elképzelhető, hogy csak a normalitás határain belül lévő aszimmetriáról van szó, de nem tudom a csípőjén kívül megnézték-e alaposabban mindenét, illetve ha a mozgásában is fennáll az oldalkülönbség, én javasolnék fejlődésneurológiai vizsgálatot is.
Üdvözlettel

Kapcsolódó cikkek a Csípőtáji sérülések, csípöízületi kopás, combcsonttörések rovatban olvashatók.

2010-08-08 22:06:30
| csípőficam, veleszületett
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop