Gyomorfekély - 11 éves fiú

Kérdés:  A férjem előző házasságából van egy 11 éves fiúgyermeke. Neki asztmája, allergiája, pitvarsövény-hiány, valamint refluxa van. Mivel sokat panaszkodott a gyomrára, ezért a férjem volt felesége elvitte a fiút gasztroenterológushoz, ahol hasi-ultrahangot és gyomortükrözést csináltak. Ez a vizsgálat nem most történt - kb. 1 éve, akkor Losec 5 mg nevű gyógyszert kapott. Akkor mi azt az információt kaptuk, hogy a gyermeknek gyomorfekélye van és ha nem javul, akkor ez elrákosodhat, ha nem kezelik, és ez nem is műthető.
A gyermek állapota azóta sem javult, sőt romlott. Idén júliusban kontrollvizsgálaton voltak ismét, aminek a diagnózisa: K2100 Gastrooesophagealis reflux oesophagitissel; K4490 rekeszsérv, kizáródás vagy üszkösödés nélkül.
Az akkori javaslatot az anyuka nem vitte be a kezelőorvoshoz, ez most került hozzánk (mivel felső légúti megbetegedése van, ügyeletre került be, az anyuka másnap vitte be a háziorvoshoz a gyereket). Ezen a javaslaton az szerepel, hogy Omeprazol rhatiopharmból 20 mg 1x1 szedése javasolt, kiegészítésként Cerucal 3x1 adása javasolt.
Nos ez utóbbi gyógyszerből nekünk az anyuka azt a tájékoztatást adta, hogy napi 2x1-et kell adni.
Azt szeretném megtudni, hogy a gyermek 11 évesen szedhet ilyen gyógyszert? A gyógyszer javasolt adagolásának megváltoztatása mit okoz? A Cerucal mire van javasolva? Sajnos több diagnózissal nem tudok szolgálni.

peptikus fekély, Helicobacter | Az Orvos válaszol - Dr. Vígh Elek 2012 ;17(októberi)   InforMed | Vígh, E.
Válasz:  Kedves Kérdező!
A Cerucalt általában a fokozott gyomor-bél aktivitás csökkentésére használják (hányáscsillapítás), és természetesen gyerek is szedheti. Ha meg bármilyen gyógyszert nem az előírt adagban alkalmaznak, akkor nyilván kisebb eséllyel érik el a remélt hatást.
Üdvözlettel

Kapcsolódó cikkek a Gyomorfekély, nyombélfekély rovatban olvashatók.

2012-10-13 06:35:10
| peptikus fekély, Helicobacter
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop