Kemény csomó a baba mellében

Kérdés:  3 hetes kisfiúnk melleiben két mogyoró nagyságú, kemény duzzanatot vettünk észre. Szoptatás alatt olvastam róla, hogy megduzzadhat a cicije. De ilyen kemény csomó is normális jelenség? A bőr nem piros, egyébként a cici nem váladékozik.
Válaszát előre is köszönöm!

| csecsemő, szoptatás, csecsemÅ‘
| Vígh, E.; Az Orvos válaszol - Dr. Vígh Elek 2014 ;19(februári)   InforMed

Válasz:  Kedves Anyuka!
A leírt jelenség gyakori és fiziológiás, anyai hormonhatás következménye, semmilyen beavatkozás nem szükséges, előbb-utóbb magától elmúlik.

Kapcsolódó cikkek az Újszülöttkori táplálási és bélrendszeri problémák rovatban olvashatók.

2014-02-27 20:56:43
| csecsemő, szoptatás

Fogamzásgátlás a szoptatás idején

A legtöbb fogamzásgátlási módszer nyugodtan alkalmazható szoptatás alatt. Néhány hormonális módszer azonban ártalmas lehet az újszülöttre, illetve károsan hat a tejtermelésre is.


Szoptatás: tények és tévhitek

A legtöbb várandós és kisgyermekes anya tudja, hogy a szoptatás a csecsemő táplálásának legegészségesebb módja, a nők mintegy 70 százaléka szoptatja az újszülöttet. Mégis, számos olyan félreértés és tévhit létezik, ami miatt egyesek esetleg mégis a mesterséges táplálás mellett döntenek.


Megrázott gyerek szindróma

Egy frontális ütközéshez hasonló hatása van az egy éven aluli gyermekre, ha valaki megrázza. A kisbaba még nem tudja megtartani a fejét, az ide-oda billeg erős gyorsulásokkal, lassulásokkal, miközben az agy csúszkál a koponyán belül.


Baj van a bébiételekkel

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két tanulmánya is megállapította, hogy a bébiételek nagy részét nem megfelelően ajánlják hat hónapnál fiatalabb babáknak és sok ételnek túl magas a cukortartalma.


A szoptatott gyermekek ritkábban ekcémásak

Az első három hónapban kizárólag anyatejjel táplált babák hatévesen ritkábban lesznek ekcémásak, mint azok a hasonló korú gyerekek, akiket nem anyatejhel vagy rövidebb ideig szoptattak.


Web Design & Development Prowebshop