Szívzörej III/6

Kérdés:  A kisfiamnál születéskor szívzörejt állapítottak meg. Az ultrahangos vizsgálat után egy ilyen megnevezés van az orvosi levélben: III/6.
Kérem, mondjon többet erről a megnevezésről! Tünetmentes a gyerek, nagyon eleven energikus gyerek. 1 éves kor betöltése után hívtak vissza kontrollra, szükséges műtéti beavatkozás ebben az esetben, vagy elég a megfigyelés bizonyos korig? A fejlődése egy kissé aggaszt, mert csak anyatejet hajlandó megenni 8 hónaposan, és egy pár hete már nem nő olyan mértékben, mint eddig.
Attól félek, az anyatej már nem elég tápláló számára. Nagyon kevés azaz étel, amiből eszik. Megkóstol mindent, amit adok neki, de nem eszik semmiből egy pár kanálnál többet.
Születéskor 3200 gr volt, 53 cm, most 8 hónapos és 7 kg, 68 cm.
Erőszakkal nem szeretném etetni, ezért is nem erőltetem az ételt, csak annyit adok, amennyit magától elfogyaszt szívesen.
Vascseppeket adok neki naponta 1x5 cseppet, hogy elkerüljük a vérszegénységet, ami amúgy is van valamilyen mértékben.
Szüleimtől tudom, hogy én is hasonló evési szokásokkal voltam megáldva. Lehet, ez valamilyen szinten örökletes? Vékony kisgyerek, de energikus, egészséges, vidám kisbaba.

szívzörej, billentyűhiba, szívzörej, billentyűhiba | Az Orvos válaszol - Dr. Vígh Elek 2009 ;14(októberi)   InforMed | Vígh, E.
Válasz:  Kedves Anyuka!
Az említett szám (III/6) csak a zörej hangosságát jelzi. Ha az UH-vizsgálat nem írt le egyéb eltérést, akkor igazán nincs ok az aggodalomra. Efféle zörejek nem ritkák, ártalmatlanok, betegséget nem jeleznek. A súlya is megfelelő, enni meg hagyni kell annyit, amennyit akar, megtömni úgysem lehet.
Üdvözlettel

Kapcsolódó cikkek a Szívfejlődési rendellenességek rovatban olvashatók.

2009-10-16 17:19:45
| szívzörej, billentyűhiba
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop