Végbélszűkület

Kérdés:  Kisfiam 7 hónapos, 1 napos korában műtötték végbélelzáródással. 4 hónapos korában kezdtük a hozzátáplálást, amit idő közben csaknem 1 hónapra felfüggesztettünk, ennyi ideig tartó híg széklet után derült ki, hogy laktóz-érzékeny. A hozzátáplálást ezután folytattuk, jelenleg kétszer eszik egy nap főzeléket, a többi étkezés alkalmával laktóz-mentes tápszert kap. A hasmenéses széklet elmúlt, most már inkább sűrű, de nem túl kemény széklete van.
A gond viszont az, hogy ha az átlagosnál keményebb a széklete, azt csak nagy kínok árán tudja kipréselni. Széklete minden nap van. Eddig kétszer fordult elő, hogy nagyon sírt székeléskor. Pedig látom a székletet a végbelében, de mintha nem tudná végül kinyomni. Olyan, mintha a széklet széle beleakadna a végbélnyílás szélébe, pedig a széklete képlékeny, nem nagyon kemény.
Az lehet, hogy a műtét után újra beszűkült a végbele? Én nem látom szűknek, de olyan, mintha már nem lenne képes tovább tágulni. Volt, hogy szó szerint csak úgy tudta kinyomni, hogy a lázmérő végével szedegettem ki a székletet. De félek, mert nem szeretném felsérteni a bőrét, meg nyilván az sincs rendben, ha bele kell nyúlnom a végbelébe, mert másképp nem tudja kinyomni. Okozhatok ezzel neki valami kárt? Milyen ételeket adjak neki, hogy könnyen menjen a székletürítés? Mi lehet a probléma?
Köszönöm válaszát előre is!

végbélszűkület, fejlődési rendellenesség | Az Orvos válaszol - Dr. Vígh Elek 2010 ;15(februári)   InforMed | Vígh, E.
Válasz:  Kedves Anyuka!
Egy efféle rendellenesség és a műtét hosszan tartó következményekkel járhat, esetleg további kezelést, illetve beavatkozásokat tehet szükségessé.
Mihamarabb vigyék vissza kontrollvizsgálatra.
Üdvözlettel

Kapcsolódó cikkek a Gyerekbetegségek - Gyomor-bélrendszer betegségei rovatban olvashatók.

2010-02-20 21:41:09
| végbélszűkület, fejlődési rendellenesség
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop