Vizelési és viselkedési problémák - 5 éves kislány

Kérdés:  Kislányom jövő hónap 22-én lesz 5 éves. Napközben nem megy a bilire, mert a játékait nem hagyja. Így sokszor becseppen a bugyiba, és csak azután fut a bilire. Ez fél éve kezdődött, addig idejében odaszaladt, és nem volt probléma.
A háziorvos szerint, eljátssza, de viszont minden éjjel pelenkázom, mert nem ébred fel éjszaka. Nem érzi a vizelési ingert.
Ön szerint, ez betegségnek nevezhető ebben a korban? A háziorvos azt tanácsolta, hogy 6 óra után ne adjak neki semmi folyadékot, de nem tehetem meg, mert nagyon hisztis, addig kiabál, sír, ameddig úgyis az van, amit ő akar.
Óvodába nem sokat járt, mivel 2 lázgörcse volt, és nagyon féltem. Szeretném tudni, hogy az ilyen gyerekeket hogyan kezeli más szülő? Hagyja óvodába menni? Igaz, nem is akar, hogyha erről beszélek, már hisztizik.
Az is elgondolkodtatott, hogy véletlenül hyperaktivitásról lenne szó vele kapcsolatban. Nem tudom kivinni anélkül, hogy ő ne rohanna el. Mindig szalad, hiába mondok neki akármit, nem fogad szót, sőt, még agresszíven szembe is fordul velem. Nagyon csúnyán viselkedik, hogyha nem kapja meg azt, amit akar.
Szóval erélyes, és nem enged. Ha pedig itthon vagyunk, és le van csendesedve, legtöbbször szopja az ujjat, 2 takaróval morzsolgatva. Így szokta meg kiskorától fogva.
Köszönöm válaszát!

gyerek fejlődése, bevizelés | Az Orvos válaszol - Dr. Vígh Elek 2010 ;15(májusi)   InforMed | Vígh, E.
Válasz:  Kedves Anyuka!
Ha teljesen nem is lehet, de az orvosi és a nevelési problémákat próbáljuk meg szétválasztani. Az éjszakai bepisilés végső határideje ötéves kor körül van, vagyis jelen esetben ez már mindenképpen orvosi kérdés.
Aztán a két lázgörcs nem zárja ki az óvodába járást.
Az ujjszopás, takarómorzsolgatás teljesen belefér ebben a korban, viszont megengedhetetlen, hogy ha egyszer nemet mondunk valamire, azt ő bármilyen hisztivel mégiscsak kiharcolja. Talán még nem késő ezen változtatni, mielőtt végképp kezelhetetlen lesz.
Üdvözlettel

Kapcsolódó cikkek a Gyermeknevelés rovatban olvashatók.
Kapcsolódó cikkek: Mit lehet tenni, ha bepisil a gyerek éjjel?, A gyermekkori dühkitörések - áttekintés.

2010-05-14 23:27:43
| gyerek fejlődése, bevizelés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop