Az időjárás hatása az egészségre

A meteorológiai előrejelzésből sok esetben megmondható, ki hogyan fogja magát érezni az elkövetkező napokban. Most nemcsak arra gondolunk, hogy a reumásoknak hasogatnak az ízületei. Az időjárás többféle egészségi probléma okozója is lehet.

időjárás, egészség, környezet, környezet | InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.
Migrén és időváltozás

A migrénre hajlamosaknál rohamot válthat ki a légnyomás esése, a páratartalom nagymértékű megnövekedése, valamint a gyors hőmérsékletesés is. Szakemberek azt ajánlják, hogy a migrénesek készítsenek feljegyzéseket az ok-okozati összefüggések regisztrálására, hogy a megelőzés miatt orvosukkal konzultálhassanak.

A szélsőséges hőmérsékletek növelik a szívbetegek kockázatait

A szívbetegek nehezebben szabályozzák a testhőmérsékletüket. Ha hőségben erősen verítékeznek, kiszáradás jöhet létre, és ez kimerültséget és hőgutát okozhat.

A másik véglet a tél, a szívgyógyászok elsősorban a hólapátolástól óvják a betegeket. Az időskor önmagában is fokozza a veszélyt hőség esetén, 65 év felett a szervezet hőszabályzó rendszere már nem működik kielégítően.

A hideg, és a zivatarok asztmarohamokat válthatnak ki

Az asztmának számtalan kiváltó oka lehet, újabban kiderült, hogy az időjárás is egy közülük. Hidegben például, ha gyorsan veszi valaki a levegőt, annak nincs ideje felmelegedni, így a lehűlt légutak duzzanatot, így asztmás rohamot okozhatnak.

A legtöbb asztmás számára a pollen az első számú kiváltó ok, ám nekik nagy gondot okozhat a zivatar, a vihar is, mert ezek esetén a pollenek igen alacsonyan szállhatnak.

A hideg és nedves időjárás ízületi merevséget okozhat

Sok ízületi panaszokkal küszködő idős ember, ha teheti, melegebb tájakra költözik, annyira szenved. A betegek 80-90 százaléka megérzi a hideget. Aki nem változtathat lakóhelyet, az is tehet valamit a hideg beállta előtt, például többet mozog, tornázik, és ha eljön a zord idő, melegen tartja ízületeit, és ügyel a fájdalomcsillapításra is.

Az allergiát a pollenek váltják ki vagy az időjárás is tehet róla?

Általános jelenség, hogy tavasszal, amikor számtalan pollen kering a levegőben, az allergiások feltartóztathatatlanul tüsszögnek, könnyezik a szemük. Sajnos évről-évre nő a szezonális allergiával küszködők száma. Az antihisztamin-tartalmú készítmények rendszerint segítenek.

Ám nagyon sokan vannak olyanok is, akik nem a polleneket, hanem magát az időjárást kárhoztatják panaszaikért. Az ún. nem-allergiás náthát a hőmérsékletben és a levegő páratartalmában bekövetkezett hirtelen változások is kiválthatják, az ilyen betegeknél az allergiatesztek negatívak.

Mindkét nátha tünetei szinte pontosan megegyeznek, ám a kezelésük különbözik. A nem-allergiás eredetű nátha nem reagál az antihisztaminokra, így csak a sóoldatos öblítés, vagy más, az orrdugulást megszüntető kezelés járhat sikerrel. Fontos, hogy az orvos állapítsa meg a nátha eredetét, az öngyógyítás nem ajánlott.

WebMD, kép: sxc.hu
| időjárás, egészség, környezet
2012-10-15 07:49:22
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop