Testünk furcsaságai és a magyarázatok – 1. rész

Az alább felsorolt érdekes testi jelenségeket sokan tapasztalták már, de mi a magyarázat, és mi a megoldás?

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Shutterstock

1. Miért ered el a könnyünk, ha nagyon nevetünk?

Erre bizony, még a szakemberek sem tudnak pontos választ adni. Egy biztos, a nevetés és a sírás hasonló pszichés reakciók. Mindkettőt erős érzelmi felindulás okozza, és egyiknek sincs meghatározható kezdete és vége.

A sírást általában a szomorúsággal kapcsoljuk össze, de a könnyezés ennél összetettebb reakció. Könnyeket számos érzelem ki tud csalni az emberből, a fájdalom, a meghatódás, a szomorúság és bizonyos esetekben még a nagy boldogság is.

Mind a nevetés, mind a sírás enyhítheti a stresszt, mert közömbösíti a mellékvese hormonok hatását. Boldog lehet tehát, aki addig tud nevetni, míg a könnyei nem kezdenek potyogni.

2. Miért könnyezünk a hagymától?

Ha felvágunk egy hagymát, a sérült sejtekből felszabadul egy gázt fejlesztő enzim. Ha a gáz a szemünkbe kerül, a könnyel híg kénsavat alkot, ami csípi a szemet. Az agy ekkor jelzést ad még több könny termelésére, hogy kimossa a vegyületet.

Minél több hagymát vágunk fel, annál erősebb az inger, annál jobban könnyezünk. A hagyma kémiai reakciója a kártevők elriasztására alakult ki.

Tipp: Felvágás előtt tegyük a hagymát kis időre a mélyhűtőbe, a hideg lassítja az enzim kiszabadulását.

3. Miért ropognak az ízületeink?

Az emberi test egyik alapvető ízületfajtája egytengelyű ízület, ilyenek például az ujjízületek, amelyeknél két csont egy ízületi tokban találkozik.

Az ízületi tokban levő folyadék gázokat tartalmaz. Ha megnyújtjuk az ízületet, ezzel összenyomjuk a folyadékot, aminek során a nitrogén tartalmú gázok kiszabadulnak belőle, ez adja a recsegő hangot, ezután az ízület valamivel hajlékonyabb lesz.

Ugyanazt az ízületet nem lehet gyors egymásutánban ropogtatni, mert a kiszabadult gázt az ízületi folyadéknak előbb újra el kell nyelnie, ez a folyamat mintegy 15-30 percet vesz igénybe.

Ha valakinek az a szokása, hogy ropogtatja az ujjízületeit, hogy a feszültségét levezesse, inkább koncentráljon a légzésére 30 másodpercen át. Az ujjropogtatástól ugyan nem kopik el az ízület, de a szorítás erejét gyengítheti.

4. Mi okozza a libabőrt?

A libabőr akkor jelentkezik, ha fázunk, vagy ha félünk. Ilyenkor a szőrszálak tövében levő izmok összehúzódnak. Ennek akkor volt jelentősége, amikor az ember testét még szőr fedte, mert a felálló szőrzet felmelegítette a testet, másfelől pedig az ellenséget is megfélemlítette. Az evolúció során az ember elvesztette a bundáját, de a libabőr formájában erre emlékszik a testünk.

5. Mi okozza a szemhéj rángatózását?

Ez a bosszantóan gyakori jelenség leginkább az alsó szemhéjon fordul elő. Egy ideg rendellenes ingere okozhatja, de pontos okát nem lehet tudni.

Annyi bizonyos, hogy a szemhéj rángatózását kiválthatja a fáradtság, a stressz, a koffein, a túlzott alkoholfogyasztás, az elégtelen táplálkozás és a szem megerőltetése. Szerencsére a kellemetlenség nem tart sokáig, és magától elmúlik. Kerüljük a kávé és az alkohol túlzott élvezetét, és pihenjük ki magunkat.

6. Miért fázom állandóan?

A testhőmérsékletet az agyban a hipothalamusz szabályozza, és a folyamatban a vasnak is szerepe van. A vérszegény (vashiányos) emberek ezért gyakran fáznak. A magas vérnyomás vagy egyes gyógyszerek által okozott rossz vérkeringés a végtagok hidegségét idézi elő.

Az anyagcserét lassítja a pajzsmirigy alulműködése, ez is okozhat hidegérzést. Ha valaki fázós, fogyasszon vasban gazdag ételeket (sovány vörös húsok, bab és a sötétzöld színű leveles zöldségek). Mindenképpen kerülni kell a dohányzást, mert érszűkítő hatása miatt rontja a vérkeringést.

7. Meddig nő a fülünk?

Bármilyen hihetetlen, a külső fül születésünktől folyamatosan nő – igen gyors tempóban kb. 10 éves korig, majd lelassul az évenkénti mintegy 0,22 milliméterre. Maga a fülcimpa is folyamatosan növekszik, a férfiaké általában hosszabb. A csontból és porcból álló belső fül azonban nem növekszik.

| emberi test
2022-05-10 13:18:04
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop