Az ember legjobb barátja

Egyre népszerűbb a kisállat terápia. Nézzük, mi az, és mi lehet sikerének oka!

kisállat, terápia, háziállat, gyógyulás | InforMed Hírek10   InforMed | Sándor, K.
Mi a kisállat terápia?

A kisállat terápia a gyógyászat egyik újabb területe, amelynek során állatok segítségével javítják a betegek állapotát, illetve segítenek megbirkózni a betegségükkel. Elsősorban a szívbetegségek, a rák és egyes pszichés betegségek esetében bizonyult sikeresnek.

Hogyan működik?

Leggyakrabban a kórteremben – gazdája vagy kiképzője társaságában – megjelenik egy segítő kutya, amelyet a beteg megsimogathat, beszélhet hozzá, és kérdéseket tehet fel gazdájának. Miután 10-15 perc múlva távoznak, a beteg általában mosolyog, kevésbé fáradt, optimista, szívesen beszél hozzátartozóinak élményeiről, és alig várja a következő látogatást.

Kinek hasznos a kisállat terápia?

A kisállat terápia jelentősen csökkenti a fájdalmat, a szorongást, a depressziót és a fáradtságérzetet számos területen:

- gyermekek fogászati beavatkozásai
- rákbetegségek kezelése
- krónikus osztályok
- krónikus szívelégtelenség
- poszttraumás stressz-szindróma

A kezelés nemcsak a betegekre van jó hatással, de a családtagok, barátok számára is hasznos.

A kisállat terápiát sikerrel alkalmazzák a stressz és a szorongás leküzdésére, többek közt tanintézményekben és büntetés-végrehajtási intézetekben is.

A kisállat terápia kockázatai

A legnagyobb aggodalom elsősorban a kórházakban a biztonság és a higiéné. A kisállat terápiát folytató kórházakban igen szigorúak a higiénés előírások, csak beoltott, megfelelően kiképzett és viselkedési szűrésen átesett állatok jöhetnek szóba.

WebMD
| kisállat, terápia, háziállat, gyógyulás
2012-09-03 08:15:09
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop