A szerbiai lakosság egyharmada az öngyógyítást választja

A szerbiai lakosság egyharmada nem kér orvosi segítséget, ha megbetegszik, inkább recept nélkül vásárolja meg a gyógyszereket - derült ki a szerbiai Prva televízió és a Ninamedia nevű ügynökség felméréségből.

A vizsgálat arra is rámutatott, hogy inkább a fiatalok választják az öngyógyítást. Arra a kérdésre, hogy miért nem fordulnak orvoshoz, a megkérdezettek 32,3 százaléka azt mondta, a várótermekben nagy a tömeg, 27,7 százaléka, hogy nincs ideje várakozni, 13,6 százalékuk pedig nem bízik az orvosokban.

A megkérdezettek 30,6 százaléka szerint nyugtató és fejfájás-csillapító feltétlenül kell, hogy legyen az otthoni gyógyszerkészletben, 20,5 százalékuk pedig a szívgyógyszereket tartja a házipatika kötelező részének. A válaszadók egyötöde tart otthon különböző vitaminokat és gyógyteákat.

Arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha az egyik családtagjának külföldi gyógykezelésre lenne szüksége, a megkérdezettek 34,6 százaléka azt válaszolta, hogy nem tudja. 27,4 százalék kérne kölcsön pénzt az ismerőseitől, 17,8 százalék venne fel hitelt, 11,8 százalék pedig a médián keresztül kérne segítséget.

Az 1200 válaszadó 25 százaléka azt mondta, hogy hat hónappal ezelőtt volt utoljára orvosi vizsgálaton, 15,3 százalékuk több mint egy éve, 10 százalékuk pedig több mint két éve járt utoljára orvosnál. A felmérés a hálapénzre is kitért. A válaszadók 83 százaléka azt mondta, hogy soha nem fizetett ilyet, 17 százalékuk viszont kisebb ajándékokkal (virággal, csokoládéval, itallal, kávéval) akart előnyösebb helyzetbe kerülni az orvosnál.

A felmérést október első hetében telefonon keresztül 1200 lakos megkérdezésével végezték.

| öngyógyítás, Szerbia, gyógyszer
2013-10-16 20:52:42


Zsákvese

Hidronefrózis (hydronephrosis) alatt a vese kitágulását értjük, melyet az elzáródás miatt pangó vizelet visszafelé ható nyomása okoz. Normális esetben a veséből a v...


Hűlés, hőguta, kiszáradás

Tartós nyári kánikula veszélyes lehet az egészségeseknek és a betegeknek (elsősorban szív- és érrendszeri, magasvérnyomás- és pajzsmirigybetegek) is. A három fő ár...


Idült hasnyálmirigy-gyulladás

Az idült hasnyálmirigy-gyulladás a szerv hosszú ideig fennálló gyulladása. Az idült hasnyálmirigy-gyulladás egyik leggyakoribb oka az alkoholizmus.


Pszichés székrekedés

Sokan gondolják azt, hogy székrekedésük van, ha nincs minden nap székletük. Mások úgy vélik, hogy akkor van szorulásuk, ha a székletük megjelenése vagy állaga elt...


A rugalmas erek titka

Az érelmeszesedés ­ a jóléti társadalmakban a vezető halálokok egyike ­lassan és csendben kialakuló betegség, amely többnyire csak előrehaladott állapotban okoz pa...