Mi teszi beteggé a világot?

A szívbetegségek és a dohányzás okozta halálozás tavaly vetekedett a háborúk és erőszak okozta halálozással - állapította meg egy nemzetközi tanulmány, amely szerint a legtöbben a mentális problémák és a rossz táplálkozás miatt betegek világszerte.


A Lancet pénteki számában megjelent Betegségek globális terhei (Global Burden of Disease Study, GBD) című tanulmány megállapította, hogy miközben a várható élettartam világszerte nő, a betegen eltöltött évek száma is nő, a szegény országokban jobban, mint a gazdagabbakban.

Az IHME tanulmányának elkészítésében130 ország több mint 2500 kutatója vett részt. Mint megállapították, 2016-ban a rossz táplálkozás miatt halt meg minden ötödik ember a világon, a dohányzás pedig 7,1 millió ember halálához vezetett.

A teljes kiőrlésű gabonában, gyümölcsben, magvakban és halolajban szegény, sóban gazdag étrend a leggyakoribb oka az elhízásnak, a magas vérnyomásnak, emelkedett vércukor- és koleszterinszintnek.

A tanulmány szerint a lőfegyverek, fegyveres konfliktusok és terrorizmus miatti halálozás ugyancsak világszerte nőtt. A krónikus betegségek: a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség a halálozások 72 százalékáért volt felelős a világban.

A korai halálozások többségének oka szívbetegség volt a világ legtöbb régiójában: 2016-ban 9,48 millióan haltak meg miatta. A mentális betegségek szintén nagy súllyal nehezednek az egyes emberekre és a társadalomra is: 1,1 milliárdan küzdöttek pszichológiai, pszichiátriai zavarokkal vagy szenvedélybetegséggel.

A GBD-tanulmány elkészítését a Bill & Melinda Gates Alapítvány támogatja. A kutatás 195 országból és térségből mintegy 330 féle betegség, halálok és sérülés adatait elemzi.

| halálozás, halálok, szívbetegség, dohányzás, mentális probléma, rossz táplálkozás
2017-09-17 22:51:41


data-full-width-responsive="true">