A nők és a férfiak közötti különbségek

A nők és a férfiak az eddig köztudottnál sokkal több szempontból különböznek, és erre a tényre újabban már a kutatások is tekintettel vannak. A szakemberek szerint ezeknek a különbségeknek a jobb megértése döntő befolyással lehet a betegségek diagnosztizálására éppúgy, mint kezelésükre.

nemek közötti különbségek, nők, férfiak, nÅ‘k | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
Annak, hogy valaki XY vagy XX kromoszómákkal rendelkezik, a szervezet egészére kiterjedő hatása van, és a különbségek felismerése nagy jelentőségű lehet akár már az alapellátásban dolgozó orvosok számára is. Ha tudják például, hogy a nők 20 százalékánál az infarktus gyomorszáj táji fájdalommal jelentkezik, másképp reagálhatnak, ha nőbetegük gyomorfájásra, légszomjra vagy émelygésre panaszkodik. Ilyenkor biztos nem csupán kiírják a szokásos epevizsgálatokat, savkötőt adnak és nyugtatót, hanem más irányban is vizsgálódni kezdenek.

Az ún. nemi-specifikus orvostudomány nem a nők egészségével foglalkozik, hanem felismeri, hogy a férfiaknál és nőknél másképpen jelentkezik és zajlik le valamely betegség, így természetes, hogy más a kezelés módja is. A múltban a kutatások – hacsak nem kifejezetten a szaporodásra vonatkoztak – elsősorban férfiakat vettek figyelembe.

A nemi különbségek feltérképezése még viszonylag új terület. Csak lassan várhatók az eredmények, hiszen az Egyesült Államok közegészségügyi intézete például csak 1993 óta követeli meg, hogy a klinikai és gyógyszerkísérletekben nők is részt vegyenek.

– Hosszú évekig csupán a szaporodást taglaló részeknél tértek el egymástól az orvosi tankönyvek – mondja dr. Sherry Marts washingtoni kutató. – Ma már tudjuk, hogy ez nem volt helyes. Az agyra vonatkoztatva legalábbis nem. Sem a tüdőre. És kiderült, hogy a szívre sem. Ebből következik, hogy nagy valószínűsége annak, hogy a kislábujjunk körme is eltér.

A legfontosabb terület, ahol az új szemléletet alkalmazni lehet, a kardiológia, hiszen például a nőknél átlagosan 10 évvel később, és sokszor a férfiakétól eltérő formában jelentkeznek a szívkoszorúér-panaszok, de fontos különbségek tapasztalhatók a depresszió felmérésekor is. Négyszer annyi férfi követ el ugyanis öngyilkosságot, mint nő. A nők hajlamosabbak arra, hogy kibeszéljék a depressziójukat, míg a férfiaknál ez gyakran vezet erőszakos cselekményekhez, mértéktelen iváshoz vagy öngyilkossághoz. Fontos különbség van továbbá a beteg saját magával való törődésében, a férfiakat sokszor erővel sem lehet elrángatni az orvoshoz.

A kutatók szerint különösen érdekes lehet annak feltárása, hogyan befolyásolják a nemi különbségek a vérnyomást, a szív- és érrendszeri valamint a vesebetegségeket. Tervezik a HIV-fertőzés eltérő megnyilvánulásainak felmérését, és annak feltárását, vajon miért végződik a tüdőrák gyakrabban halállal a nők esetében. Magyarázatot vár az a tény is, hogy a nőknél gyakoribbak az autoimmun betegségek, a rheumatoid arthritis, a sclerosis multiplex és a lupus.

American Medical Association
| nemek közötti különbségek, nők, férfiak
2010-10-29 17:06:34
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop