Egy élet ára

A drága új gyógyszerek néhány hónappal meghosszabbíthatják ugyan az életet, de óriási dilemma elé állítják a beteget és családját egyaránt. A biotechnológiával készült gyógyszereknek vagy méregdrága implantátumoknak egy nem várt mellékhatása is van: a nehéz döntés okozta sokk.

gyógyszerek, kezelés, ár | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Akik végigdolgoztak egy életet, felnevelték a gyerekeiket, nem szívesen hagyják mindezt hátra. Ugyanakkor azonban a legtöbben beosztással éltek egész életükben, és úgy gondolják, nem éri meg azért a pár plusz hónapért a család félretett pénzét elkölteni.

Ezzel a kínzó döntéssel manapság egyre többen kénytelenek szembenézni, hiszen a drága rákgyógyszerek új generációja és a szív-implantátumok valóban adhatnak még egy kis időt a betegeknek. Felmerül azonban a kérdés, megér ez egy kisebb vagyont?

Ha halálos betegséggel kellene szembenézniük, ma az amerikaiak több mint egyharmada akarna „minden lehetségest” megtenni azért, hogy megmentsék az életét, 1990-ben ez a szám még csak egyötöd volt. – Jobb fizetni, mint a kukacokkal aludni – mondja az egyik 62 éves beteg, aki műszívhez hasonló implantátummal él. Ez az eszköz a kórházi ellátással együtt ugyanakkor akár 200 ezer dollárba is belekerülhet. A rákgyógyszerekért évi 50 ezret is kell fizetni.

A biztosítók nem egységesen viszonyulnak a kérdéshez, nem mindegyik végez költségelemzést annak eldöntésekor, mit is térítsen meg. Vannak olyanok, akik nem fedeznek bizonyos kezeléseket.

Mind a munkaadók, mind a biztosítók csendben megpróbálják kontrollálni a költségeket, bár nyíltan nemet nemigen akarnak mondani, a költséges kezelés esetén azonban alacsony térítést állapítanak meg. A magánbiztosítók általában igent mondanak, de először olcsóbb gyógyszerrel kezdik, vagy nagyobb önrészt állapítanak meg. A 45 millió amerikai számára, akinek nincs biztosítása, nem marad más hátra, mint a sürgősségi osztályokon várni, hogy irgalomból meghosszabbítsák a kezelés időtartamát.

Sokan amellett érvelnek, hogy a biztosítók, a kórházak és a döntéshozók rendszeresen kontrollálják a költségeket. Szerintük az irányelveknek az idősebb, súlyos állapotú betegeket el kell téríteni a drága kezelésektől. – Ha ilyen korlátozott a büdzsé, az is segítene, ha prioritásokat állítanának fel a költséghatékonyság elemzésekor – mondja a Medicare biztosító egyik szakembere.

Egyes kórházak a gyógyszergyártó cégekkel társulva a haldokló betegeket ingyen kezelik a gyógyszerek tesztelésének korai fázisában. De sok orvos még így is amiatt aggódik, hogy a legtöbb beteg egyszerűen csak a pénzét költi, szenved, majd meghal. Egy pennsylvaniai szívsebész szerint az orvosoknak nem lenne szabad ajánlani a drága technológiákat, csak azért, hogy kicsit késleltessék az elkerülhetetlent.

| gyógyszerek, kezelés, ár
2006-08-23 13:04:50

Web Design & Development Prowebshop