Kevesebb papírmunkát az egészségügyben

Egy beteg sok mindent joggal elvárhat az orvosától és a betegellátó rendszertől. Ha például utazás közben keresi fel a sürgősségi ellátást, az orvosnak is meg kell kapnia az ott elvégzett vizsgálatok vagy kezelés részleteit. Ha szakorvoshoz utalják, annak is a kezében kell hogy legyen minden információ. És ha netán kórházba kerül, fontos, hogy azt a gyógyszert kapja, amit a családorvosa rendelt.

számítógépes rendszer, egészségügy | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Mindez teljesen ésszerű, csakhogy nem minden esetben történik így, mert mind az orvos, mind az egészségügyi rendszer nagyrészt még mindig a papíralapú kommunikáció foglya. A papírok jönnek-mennek az egyik és a másik kórház között, gyakran nem érkeznek meg időben, van, hogy el is vesznek. A fontos információk egy részét az orvos kézzel írja – kérdés, mennyire olvasható az írása. Az egészségügyben milliárdokat költenek, mégis, egy elavult kartonrendszer alapján áramlik az információ.

Szerencsére egyre gyakoribb az egészségügyben az elektronikus információtechnológia alkalmazása. Ma az orvosoknak csupán 24 százaléka tartja nyilván elektronikus formában a betegek adatait, de ez a szám folyamatosan nő. Egyre több orvos használja a számítógépet, hogy diagnosztikai vizsgálatokat és kezeléseket írjon elő. Az intézmények fokozatosan építik ki a közös kódkészletet használó rendszereket, ami lehetővé teszi az adatok cseréjét.

Az elektronikus nyilvántartás legfontosabb haszna, hogy lehetővé teszi azt, hogy az orvosnak abban a pillanatban álljon rendelkezésére minden információ, amikor a beteg kezeléséről dönt. Nem kell átolvasnia adott esetben több száz oldalt egy vizsgálati eredményért, hanem egy pillanat alatt megkapja a kért adatokat.

A technológia azt is megkönnyíti, hogy a beteg kommunikáljon az orvosával, és ő is részt vegyen a kezelési folyamatban, mint amikor például az otthoni vérnyomásmérés eredményeit közli az orvossal.

Biztonságosabb és hatékonyabb a gyógyszerek felírása is. A számítógép nemcsak az olvashatóság problémáját oldja meg, hanem emlékezteti is az orvost a gyógyszerek lehetséges interakcióira, illetve a beteg gyógyszerérzékenységére, allergiáira, sőt, adagolást is ajánlhat. Egyes kórházakban a gyógyszerrendelés vonalkód segítségével történik, így biztosítják, hogy a megfelelő beteg kapja meg őket, az intravénás gyógyszereket pedig számítógép vezérelte adagolóval kapja a beteg.

Nem olcsó dolog a számítógépesített gyógyítás, de megéri a beruházást. A jobb információáramlással becslések szerint évi 78 milliárd dollár takarítható meg.

Newsweek
| számítógépes rendszer, egészségügy
2006-10-09 15:45:18
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop