A leggyakoribb betegségek nyáron

A nyár az üdülés, a felhőtlen kikapcsolódás ideje, de veszélyeket is rejt magában. Az alábbiakban közreadjuk azt a néhány leggyakoribb nyári panaszt, ami megkeserítheti a legszebb programunkat is.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

A címekre kattintva bővebben is olvashat az egyes betegségekről.

Asztmarohamok

Az asztmás gyerekek és felnőttek számára egyaránt veszélyes évszak a nyár. Ilyenkor több a szmog, a légszennyezettség, magas a pollenszint, és a párásság miatt a penész veszélye is megnő. Ha valaki asztmás, gondosan szedje az előírt gyógyszereit, és ügyeljen arra, milyen levegőn tartózkodik.

A hallójárat gyulladása

Az otitis externának nevezett gyakori fertőzés igen sokakat érint. Előzzük meg a bajt: úszás után szárítsuk ki jól a fülünket. Hajtsuk a fejet oldalra, és várjuk meg, míg kifolyik belőle a víz, majd töröljük szárazra a fülkagylót. Ha ez sem segít, próbálkozzunk alacsony fokozatra állított hajszárítóval.

Semmi esetre se piszkáljuk a fülünket, a fülzsír éppen a fertőzéstől véd meg.

Ételmérgezés

Statisztikák szerint nyáron kétszer annyi az ételmérgezéses eset, mint az év többi szakában. Ennek az az oka, hogy párás melegben gyorsabban szaporodnak a fertőzést okozó baktériumok.

Az ételmérgezés különösen súlyos lehet az elesett és gyenge idősek körében, különösen, ha valamilyen krónikus betegségben is szenvednek. Ilyenkor fokozottan kell ügyelni a hányás, hasmenés következtében elvesztett folyadék pótlására.

Az ételmérgezés megelőzhető, ha az élelmiszereket hűtőben vagy hűtőtáskában tartjuk. Egy-két óránál tovább semmiképpen se hagyjunk kint ételt hűtés nélkül.

Kimelegedés, hőguta

A hőség sok kellemetlenséget okozhat, a fáradtságtól egészen a hőgutáig. Itt is az idősebbek vannak fokozott veszélynek kitéve, mert nem tudnak olyan gyorsan alkalmazkodni.

Érzékenyek még a hőségre a krónikus szívbetegek, azok, akiknek keringési zavaraik vannak, valamint az elhízottak. A magas vérnyomásra és depresszióra szedett gyógyszerek is csökkenthetik a szervezet hőingadozásokra adott megfelelő reakcióját. Fontos, hogy a nyári hőségben elegendő folyadékot, elsősorban vizet igyunk.

Coxsackie-vírusfertőzés

Az általában a 10 év alatti gyermekeket megtámadó fertőzés lázat, torokfájást, szájüregi fekélyt és a kézen és a lábon megjelenő apró hólyagokat okozhat. A nyállal, orrváladékkal és a széklettel terjedő vírusfertőzés tünetei egy hét alatt maguktól elmúlnak. Hasznos lehet a szájban megjelenő sebek ellen a sós vizes öblögetés. Ha a gyereknek magas a láza, mutassuk meg orvosnak.

Lyme-kór

A kullancs csípés okozta Lyme-kór is tipikusan nyári betegség, az esetek 65 százaléka június-júliusra esik. Ha valaki belázasodik, fáj a feje vagy egyéb fájdalmat érez, kiütések jelennek meg a testén, vagy megbénul az arca, azonnal forduljon orvoshoz. A betegség antibiotikummal jól kezelhető, de kezelés nélkül károsodhatnak az ízületek, a szív vagy az idegrendszer.

A legjobb, ha megfelelő ruházattal és riasztó krémekkel védekezünk a kullancsok ellen.

Növénycsípés

Sok kellemetlenséget tudnak okozni a mérgező és egyéb módon kiütést okozó növények, például a mérgező szömörce. Hidrokortizon tartalmú kenőccsel és szájon át szedhető antihisztaminnal enyhíthetjük a tüneteket. Ha a kiütések a szemhéjon, ajkakon, arcon vagy a nemi szerveken jelennek meg, vagy a csípést láz is kíséri, forduljunk orvoshoz.

| nyár, fertőzés, hőguta, allergia
2022-06-23 11:05:22
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop