Fiatalkori sportsérülések fokozott igénybevétel miatt

A sportorvosok egyre gyakrabban találkoznak olyan sérülésekkel, amelyek azért következnek be, mert a fiatal sportoló túlerőlteti a csuklóját, vállát vagy a térdét.

sport, túlerőltetés, fiatal | InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.
Dr. Amy Valasek, a Johns Hopkins gyermekkórház gyermek-sportorvosa szerint havonta átlagosan 100 gyerek kerül sportsérüléssel hozzá, akiknek mintegy fele a fokozott igénybevétel miatt sérül meg.

A szakember szerint ezt a trendet több tényező is erősíti. Egyre több gyerek sportol már igen fiatal korban, igen szigorúak az edzéstervek, még nem gyógyult meg a sérülés, de már edzésbe áll a fiatal, illetve nem fordítanak elég gondot a megelőzésre.

Az ismételt mozgássortól eredő, fokozott igénybevétel miatti sérülések tünete a tompa fájdalom az érintett területen. Három napnál tovább tartó fájdalommal fel kell keresni az orvost.

A gyerekek és fiatalok azért is fokozottan vannak kitéve túlterheléses sérülésnek, mert csontjaik még növésben vannak. Jellemzően az a fiatal sérül, aki korán specializálódott, és egyetlen spotágat űz folyamatosan, ahelyett, hogy többfélével foglalkozna. A szakemberek azért 14 éves kor előtt nem ajánlják a sportági szakosodást.

Dr. Valasek azon kívül, hogy többféle sportágat ajánl a fiataloknak, felhívja a figyelmet arra is, hogy heti 5 napnál többet ne eddzenek, ugyanis idő kell a szervezet regenerálódásához. A sérülések megelőzése érdekében igen fontos a megfelelő bemelegítés és levezetés is.

Yahoo
| sport, túlerőltetés, fiatal
2012-04-10 22:14:16

Web Design & Development Prowebshop