Érző bionikus kéz

Sikerrel teszteltek egy tapintást érzékelő bionikus kezet Olaszországban. "Szinte olyan, mintha visszakaptam volna a kezem" - mondta Almerina Mascarello, aki 25 éve autóbalesetben vesztette el bal kezét. A nő fél éven keresztül tesztelte a nemzetközi tudóscsoport által kifejlesztett bionikus kezet. Ez az első olyan, laboratóriumon kívül is viselhető művégtag, amely érezni is képes.

bionikus kéz, művégtag | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A kutatók 2014-ben alkották meg a bionikus kezet. A nemzetközi kutatócsoportban mérnökök, idegtudósok, sebészek, elektronikai és robotikai szakemberek dolgoztak Olaszországból, Svájcból és Németországból. Sikerült a teljes szerkezetet egy hátizsákban elhelyezni, így hordozhatóvá vált.

A 3D-s nyomtatóval készített bionikus kéz automatikusan képes felismerni és megfogni tárgyakat. Az érzékelők, amelyeket a felkar idegeihez ültettek be, felismerik, hogy egy tárgy puha vagy kemény. A jeleket a hátizsákban lévő számítógéphez küldik, amely ezeket az agy számára felfogható információvá alakítja át.

A bionikus kéz kipróbálásakor Almerina szemét letakarták, de így is képes volt megmondani, hogy puha vagy kemény tárgyat fog. "Az érzés olyan, mintha az igazi kezem volna, végre képes voltam olyasmiket is csinálni, amiket korábban nehéz volt, mint az öltözködés vagy a cipő felhúzása, csupa hétköznapi, de fontos dolog, amitől az ember ismét épnek érzi magát" - mondta a nő.

A projektben résztvevő Silvestro Micera professzor megjegyezte, hogy a kutatások egyre közelebb visznek az olyan, sci-fikben látott dolgokhoz, mint Luke Skywalker bionikus keze a Star Warsból: egy mindenre alkalmas, teljesen természetes, érzékelőkkel ellátott protézis, amely olyan, mint az emberi kéz.

Almerina fél évig tesztelte a bionikus kezet, de vissza kellett adnia, mivel ez még csak a prototípus. A tudósok most azon dolgoznak, hogy miniatürizálják a technológiát, és úgy kerüljön majd forgalomba az érzékelni képes bionikus kéz. Amint elkészül a tökéletesített változat, szeretné megkapni - mondta Almerina.

| bionikus kéz, művégtag
2018-01-05 22:37:40
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop