Ízületi kopás: biztos, hogy a korral jár?

Az utóbbi években a csontritkulás állt a figyelem előterében, és háttérbe szorult egy olyan kórkép, mint az ízületi kopás. Az arthrosis, mely az 50 év feletti lakosság több mint 90 százalékánál okoz panaszt, tünetet. Fontos ennek a kórképnek az ismerete, egyrészt azért, mert hazánkban több százezren szenvednek ebben a betegségben - rokkantságot okozó kórkép -, másrészt az utóbbi években már nemcsak tüneti, hanem oki terápiás lehetőség is rendelkezésre áll.

arthrosis, ízület, fájdalom, kopás, ízület | Gyógy-ír   Kisalföld

Az arthrosissal kapcsolatosan még mindig élnek téves beidegződések: "Korral jár, természetes állapot, el kell fogadni." Ezzel szemben a valóság az, hogy teljesen más a korral járó ízületi kopás szövettani képe és biokémiai folyamatai, mint az ízület kopásos betegségének - az arthrosisnak - a szövettani képe és biokémiai folyamatai. Más szóval a korral járó ízületi kopás teljesen más, mint az egész ízület betegségét jelentő ízületi kopás, más néven arthrosis. Fontos annak ismerete is, hogy az ízületi kopás diagnózisa nem azonos a röntgenfelvételen látható, kopásra utaló jelekkel.

Az arthrosis diagnózisát csak a klinikai tünetek és a radiológiai felvételek együttes értékelése alapján lehet felállítani. Ezek a tünetek a következők:

1. Kezdetben terheléskor jelentkező ízületi fájdalom, mely nyugalomban megszűnik.

2. Indítási, úgynevezett startfájdalom, "bejáródás" után nincs fájdalom.

3. Időszakos duzzanat - gyulladásra utaló jelekkel.

4. Bizonyos idő elteltével az ízület mozgáshatárai beszűkülhetnek.

A tünetek természetesen aszerint változhatnak, mely ízület kopásáról van szó. Leggyakrabban a térd, a csípő és a kezek érintettek.

A kezelés lehetőségei

Az arthrosis kezelése a tünetek csökkentésére s a további romlás megakadályozására irányul. A tünetek csökkentését gyulladáscsökkentőkkel, fájdalomcsillapító gyógyszerekkel s különböző fizioterápiás eljárásokkal érjük el. Kiemelt szerepük van a megfelelő és rendszeresen végzett célirányos gyógytornagyakorlatoknak.

Néhány éve áll rendelkezésre olyan gyógyszeres lehetőség, mely a kopásos-arthrotikus folyamat alapjaiba avatkozik bele. Az egyik ilyen szer, mellyel tapasztalataink vannak, a glukozamin-szulfát, mely részben pótolja a porc hiányzó alapanyagát, részben olyan kedvező folyamatokat indít el, mely a porckopást lassítja, a regenerációt elősegíti. Alkalmazható mind a nagy-, mind a kisízületek, mind a porckorong kopásos tüneteinek csökkentésére, illetve megelőzésére. Javasolható fiatal, -nagy ízületi igénybevételnek kitett sportolóknak is a korai kopás elkerülése céljából.

| arthrosis, ízület, fájdalom, kopás
2002-07-18 12:06:49
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop