Degeneratív porckopás: az artrózis

Az artrózis a végtagok vagy a gerinc kisízületeinek megbetegedése, melynek következtében a csontot borító porc elvékonyodik, „kopik”, „elfajul”. Nagyon gyakori betegség: a lakosság 20-25 százalékát érinti.

artrózis, porckopás, ízületi kopás, porc elhalás | InforMed Hírek14   InforMed | Genti, Gy.

A betegség a 40. életév után kezdődik, és az évek elteltével egyre gyakoribb. Ennek ellenére a betegség mégsem tekinthető a porc egyszerű elöregedésének.

Okok

A porc elfajulásában számos tényező játszik szerepet, melyek közül legfontosabbak azok, melyek az ízület anatómiai vagy működési elváltozásával járnak, például ízületi törések, porckárosodás, veleszületett csípőficam, serdülőkori csont- vagy porcrendellenességek, statikai deformitás).

A betegség kialakulását elősegítik még: a túlsúly, a túlzott fizikai igénybevétel (például favágók, bányászok), a hormonális változás (például klimax), a hideg, nyirkos éghajlat. Az esetek egy részében a betegség oka nem tisztázható.

Tünetek

Jellemző tünet az érintett ízület fájdalma és merevsége. A fájdalom terhelés következtében fokozódik, pihenéskor szűnik, de néha az éjszakai fájdalom miatt a betegek nem tudnak aludni. Pihenés (fekvés, ülés) után az ízület merev, ami 5-10 perces mozgás után megszűnik, mintegy "bejáródik az ízület".

A porc pusztulása miatt az ízület mozgása beszűkül, zsugorodhat és deformálódhat. Leggyakrabban a kéz, a csípő és a térd, valamint a gerinc ízületei betegszenek meg

Súlyos esetekben az ízületet mozgató izmok elgyengülnek, sorvadnak a kímélet miatt (például a térdartrózisos beteg combja elvékonyodik). Különböző funkciók károsodnak (járás, fogás stb.).

Gyulladás esetén (térd stb.) az ízület meleg, duzzadt, folyadék is tapintható benne, rendszerint fokozott fájdalommal jár.

A kezek kisízületeinek artrózisa gyakoribb középkorú nők esetében és gyakran családi halmozódást mutat ("bütykös ujjak"). Először duzzadtak, nyomásérzékenyek, esetleg pirosak lesznek, később fájdalmatlan duzzanatok alakulnak ki az ujjak végén. A kéz azonban sohasem károsodik olyan mértékben, mint például reumatoid artritiszben.

A térdízületi artrózis idősebb korú nőknél fordul elő gyakrabban, különösen ha túlsúlyosak. A járást kifejezetten korlátozhatja mind a fájdalom, mind az ízület deformitása

A csípőízület artrózisa mindkét nemet egyformán érinti, korlátozhatja a beteget a járásban, a lépcsőn felfelé járásban, a lábujjkörmök levágásában, öltözködésben.

Kórisme

A klinikai vizsgálat és a röntgenelváltozás alapján határozható meg a betegség. A laboratóriumi vizsgálatok rendszerint nem mutatnak eltérést. Fontos, hogy a beteg panasza és a röntgenelváltozás között nincs szoros összefüggés: sok betegnek nincs is panasza, pedig a röntgen súlyos artrózist mutat.

Kezelés

Biztos eljárás nincs a betegség gyógyítására, de a beteg megfelelő együttműködésével a porckopás lassítható vagy megállítható.
Nincs szükség rendszeres gyógykezelésre, mert a betegség nem mindig okoz panaszokat. Enyhe esetekben elegendő egyszerű fájdalomcsillapítók adása, reumakenőcsök, meleg pakolások (iszap, paraffin) alkalmazása.

Máskor nem-szteroid gyulladásgátlók átmeneti adásával megszüntethetők a panaszok.

Korai szakaszban, amikor még nincs jelentős porckárosodás, porcerősítő gyógyszereket lehet alkalmazni. Nagyon fontos a rendszeres gyógytorna, kiegészítve időnként egyéb fizioterápiás eljárásokkal (fürdő, elektroterápia, tangentor stb.). A beteg ízület védelmét szolgálja a tehermentesítés: fogyás, bot vagy járókeret használata. Kerülni kell a túlzott fizikai megterhelést (futás, leugrás, nagy emelkedőn vagy lejtőn való járás). Egyik legjobb mozgásterápia az úszás.

Heveny fájdalom, ízületi duzzanat esetén nem-szteroid gyulladáscsökkentő, jegelés, borogatás, reumapakolások javasoltak. Szükség lehet a térdízület lecsapolására (térdpunkció), és gyulladácsökkentő injekció beadására.

Sok betegnél az artrózis nem mutat kifejezett rosszabbodó tendenciát, de néha súlyos deformitást, munka- és járásképtelenséget okoz, amelyen csak műtéttel (protézis) lehet segíteni.

Tudnunk kell, hogy mai ismereteink szerint a protézis élettartama 15-20 év, ezért a 60 éven felüli életkor a legkedvezőbb a beültetésre, de szükség esetén fiatalabbaknál is elvégezhető. Leggyakrabban a csípőbe vagy a térdízületbe ültetnek be protézist.

Megelőzés

Nagyon fontos az ízületek terhelésének, túlterhelésének csökkentése: túlsúlycsökkentés, rendszeres testmozgás, mely minden ízületet egyformán terhel (úszás, kerékpározás), napi 15 perces gyógytorna.

A végtagok hosszkülönbségének (a népesség 10 százalékánál fordul elő) kiegyenlítése cipőmagasítással történik. Fontos a korai felismerés és az időbeni korrekció. Megfelelő pályaválasztással, illetve munkakör változtatással az állapot romlása megállítható, illetve lassítható.

| artrózis, porckopás, ízületi kopás, porc elhalás
2019-08-11 09:54:17
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop