Hirdetés

Gyógytorna térdízületi kopás esetén

Az artrózis lényege az ízületi porc roncsolódása. Nagyon gyakori kórkép, az emberek 10-20 százalékát érinti. Az életkor előrehaladtával előfordulása nő, de nem csak az idős emberek betegsége.

ízület, artrózis, ízületi kopás, gyógytorna |

InforMed Hírek14   InforMed | Bencze, L.


A terhelésnek kitett helyeken a porc felszíne felrostozódik, bemélyedések, hasadékok jelennek meg, amelyek a csontig mélyülnek. Másodlagosan megbetegszenek az ízület környéki izmok és szalagok is.

Jellemző tünetek

Az artrózisnak nincsenek az egész szervezetet érintő általános tünetei, mint például láz, rossz közérzet, hányinger. Nem is mindig okoz panaszt, pozitív röntgenlelet esetén is panaszmentes lehet a beteg. Jellemző a fájdalom, nyomásérzékenység, pihenés utáni merevség, az ízületi duzzanat, folyadékgyülem, az ízület deformálódhat, az ízület recseg-ropog mozgatáskor.

Különösen gondot okoz a guggolás-felállás, leülés-felállás, a lépcsőn járás. Eleinte csak járáskor, terheléskor, később nyugalomban és éjszaka is jelentkezik a fájdalom. Az izmok elsorvadnak az ízület környéki izmokban. Végső soron mozgáskorlátozottság alakul ki. A leggyakrabban érintett ízületek: térd, csípő, kéz, ágyéki gerinc.

Az ízületi porc épségének megőrzésében, illetve az ízületi kopás kialakulásának lassításában a mozgás igen fontos, hatására javul a porc anyagcseréje, így a további romlás megelőzhető.

Gyakorlatok térdízületi kopás esetén

A cél az izomerősítés és az ízületi mozgások megtartása. A betegség kezdetén a térd teljes mozgását kell gyakorolni ellenállással szemben.



1. kép: Kis homokzsák segítségével erősíthetjük a térd feszítőizmait. A beteg lábat próbálja meg teljesen kinyújtani, néhány másodpercig megtartani, majd lassan visszaengedni.

A gyakorlat 10-15-ször ismételhető.



2. kép: Hason fekve a térd hajlítása gyakorolható.

A keresztbe tett láb az egészséges, ezzel kell a másik lábat kissé visszanyomni, és így emelgetni a beteg lábat. A gyakorlat 10-15-ször ismételhető.

A betegség előrehaladtával fontos lehet az ízület passzív nyújtása. Ezt úgy kell végezni, hogy háton fekvő helyzetben a beteg lábat boka alatt megemeljük (pl. egy párnával) és a térdet próbálják meg minél jobban leengedni, kinyújtani. Ezt a helyzetet fél-egy óráig kell fenntartani. Ha a térdkalács mozgatható, akkor óvatos mozgatása minden irányban hatásos lehet.

A könnyített torna szintén háton fekve történik. Az elvégzendő mozgás a lábtörléshez hasonlítható. A láb felemelése nélkül a beteg nyújtsa ki, majd húzza vissza a lábát. Próbáljon meg minél nagyobb kiterjedésű mozgást végezni.

Az állapot rosszabbodását lassíthatja és a fájdalmat csökkentheti néhány segédeszköz használata is.

A botot az egészséges oldali kézben kell vinni (feltéve, ha csak az egyik térde beteg), a járás üteme ilyenkor: bot, beteg láb, egészséges láb. Térdrögzítő tokkal megakadályozható a nagyobb alakváltozás kialakulása.

ízület, artrózis, ízületi kopás, gyógytorna

2017-12-19 23:28:13

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop