Hirdetés

Ízületi kopás, gyulladás: artritisz és artrózis - tévhitek

Az ízületi gyulladás fájdalmat és gyulladást okoz az ízületekben. Két fő típusa van: osteoarthritis (OA) és rheumatoid arthritis (RA).

artrózis, osteoarhritis, reumatoid arthritis, OA, RA |

InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: Radiopedia

Az OA – az ízületi gyulladás leggyakoribb formája – akkor fordul elő, amikor az ízületben a csontok között ülő porc elhasználódik. A magyar szóhasználatban az osteoartritiszt artrózisnak, ízületi kopásnak nevezik.

Az RA akkor fordul elő, amikor az immunrendszer tévedésből megtámadja az egészséges szövetet. Károsítja az ízületeket, de érintheti az izmokat, a kötőszövetet, az ínakat és a rostos kötőszöveteket is.

Az artrózis nem ritka állapot. Az OA a fogyatékosság egyik vezető oka az idősebbeknél, és a becslések szerint a világ népességének 7%-át érinti, ami több mint 500 millió embernek felel meg.

A RA kevésbé gyakori, de becslések szerint a világ népességének 0,3–1%-át érinti. Jellemzően 20 és 40 éves kor között jelenik meg és súlyosan befolyásolhatja a mindennapi tevékenységeket. 

Az OA-n és az RA-n kívül az ízületi gyulladásnak számos más formája is létezik.

Fiatalkori ízületi gyulladás: Ez az összefoglaló kifejezés olyan állapotok csoportját írja le, amelyek a gyermekeket érintik.

Spondyloarthropathiák: Ezek az autoimmun állapotok megtámadhatják az ízületeket.

Szisztémás lupus erythematosus: Ez az autoimmun állapot a test számos szövetét érintheti, beleértve az ízületeket is.

Köszvény: Ebben az állapotban az urátkristályok felhalmozódnak az ízületekben.

Fertőző és reaktív ízületi gyulladás: Ez a típus fertőzésből eredő ízületi gyulladásra utal.

Psoriaticus ízületi gyulladás: Ez az állapot a pikkelysömörben szenvedők csaknem egyharmadát érinti.

1. Csak idősebbeknél alakul ki ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás gyakrabban fordul elő idősebbeknél, de bárkit érinthet. Egy tanulmány szerint 65 éves vagy annál idősebb felnőttek 49,7%-ánál diagnosztizálták, de a 45–64 évesek 30,3%-ánál, a 18–44 évesek 7,3%-ánál diagnosztizáltak ízületi gyulladást. A RA általában 20–40 éves korban jelentkezik.

2. Ha az ízületei fájnak, az artritisz

Ez nem igaz. Nem minden ízületi fájdalom ízületi gyulladás, és nem is annak a jele, hogy az ízületi gyulladás később alakul ki. Az ízületekben és azok körüli fájdalomnak számos lehetséges oka lehet, beleértve az ínhüvelygyulladást, a bursitist és a sérüléseket.

3. Az ízületi gyulladásban szenvedőknek nem szabad edzeni

A testmozgást általában az ízületi gyulladásban szenvedőknek nem kell kerülniük, de a kezelés megkezdése előtt beszélniük kell orvosukkal. A gyakorlatok segíthetnek fenntartani az ízületek mozgástartományát és erejét.

4. Egyes zöldségek rontják az ízületi gyulladást

A burgonya, a paradicsom, a padlizsán, a burgonya és a paprika egyesek szerint fokozzák az ízületi gyulladás tüneteit.

Nincs bizonyíték arra, hogy ezek a zölségek gyulladást váltanának ki vagy rontanák az ízületi gyulladás tüneteit. Az Arthritis Foundation azonban bizonyos gyulladáscsökkentő ételeket ajánl, beleértve az omega-3-ban gazdag olajos halakat, az antioxidánsokban gazdag színes gyümölcsöket és zöldségeket, a dióféléket és a magvakat, valamint a babot.

5. Fájó ízületekre jobb a meleg, mint a jég

Ez nem igaz. Valójában a jég és a meleg is megnyugtathatja a fájó ízületeket. A megfelelő módon használva a meleg csökkentheti az ízületek és az izmok fájdalmát és merevségét. A hideg alkalmazása segíthet csökkenteni az ízületi gyulladást és duzzanatot."

Az embereknek meleget kell használniuk edzés előtt, amikor az ízületek merevek, és amikor fájdalmat tapasztalnak. A hideg is enyhítheti a fájdalmat, és akkor is hasznos lehet, ha az ízület gyulladt, különösen akkor, ha duzzadt az ízület mozgás után.

6. Az ízületi gyulladás nem megelőzhető

Ez egy részben igaz. Nem lehet minden ízületi gyulladást megelőzni, mivel egyes kockázati tényezők, mint például az életkor előrehaladása, nem módosíthatók. Bizonyos kockázati tényezők kiküszöbölése azonban megakadályozza az ízületi gyulladás kialakulását vagy lelassíthatják előrehaladását.

Például a túlsúlyos embereknél fokozott a térdízületi artrózis kialakulásának kockázata. A mérsékelt testsúly megőrzése csökkentheti a kockázatát.

A dohányzás szintén összefügg az RA kialakulásának fokozott kockázatával. A dohányzás abbahagyása csökkenti a kockázatot, és számos egyéb egészségügyi előnnyel jár.

Ezenkívül, mivel az artrózis gyakran sérülések után alakulhat ki, az ízületek védelme sportolás vagy más fizikai tevékenység közben csökkentheti az artrózis kialakulásának kockázatát a későbbi életkorban.

7. Miután megkapta a diagnózist, nincs mit tenni

Szerencsére ez egy tévhit. Bár gyakran nincs gyógymód a betegségre, lefolyása az artritisz típusától függően változik. Olyan gyógyszerek állnak rendelkezésre, amelyek segíthetnek csökkenteni a tüneteiket és lassítani a betegség progresszióját.

8. A glükózamin és a kondroitin gyógyíthatja az ízületi gyulladást

Általában nincs gyógymód az ízületi gyulladásra. Azonban a glükózamin és a kondroitin kiegészítők segíthetnek enyhíteni a tüneteket egyes betegeknél. Mind a glükózamin, mind a kondroitin a porc szerkezeti összetevői. Kiegészítő formában széles körben elérhetők.

A kutatók számos vizsgálatot végeztek mindkét vegyületet elkülönítve és kombinációban vizsgálva, de az eredmények nem egyértelműek. Külön-külön és együtt is vizsgálták a glükózamin és a kondroitin hatását, és placebóval hasonlították össze. Kipróbálták a celekoxibot is – egy olyan vényköteles gyógyszert, amelyet az OA-fájdalmak kezelésére használnak.

A közepestől súlyos fájdalomtól szenvedő résztvevők egy részében a glükózamin kondroitin-szulfáttal kombinálva a placebóhoz képest javított az állapoton, de az esetszám túl kicsi ahhoz, hogy jelentős következtetéseket vonjunk le.

Úgy tűnik, hogy akár a glükózaminnak vagy a kondroitinnak is van fájdalomcsillapító hatása, akár kombinálva alkalmazva néhány olyan betegnél, akiknek artrózisos fájdalma van. Mivel úgy tűnik, hogy ezeknek a kiegészítőknek nincsenek jelentős mellékhatásai, megpróbálhatók olyan betegeknél, akik fájdalomcsillapításra vágynak hagyományos vényköteles gyógyszerek, például nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek vagy acetaminofen használata nélkül.

9. Az időjárás változásai súlyosbíthatják az ízületi gyulladást

Az eső és a nyirkos időjárás rontja az ízületi gyulladás tüneteit. Van néhány bizonyíték arra  hogy az időjárás befolyásolhatja a tüneteket,  de nem mindenkinél.

„Nincs konkrét, meggyőző tudományos magyarázat az időjárásnak az ízületi gyulladás tüneteire gyakorolt hatására. Számos elmélet létezik azonban, és a betegek gyakran azt mondják hogy tüneteik az időjárás változásaitól függően változnak. Sokan meg tudják mondani, mikor esik az eső, vagy mikor fog megváltozni az időjárás. Néha megbízhatóbbakt, mint az időjárásjelentés! Egyesek gyakran érezhetik a légnyomás változását, jellemzően az időjárás változása előtti napon.

Az időjárás és az ízületi gyulladás tünetei közötti pontos kapcsolat nem ismert, de úgy tűnik, bizonyos mértékig létezik. Egy elmélet szerint az alacsony hőmérséklet befolyásolja az ízületi folyadék viszkozitását, ami az ízületet merevebbnek is érezheti a beteg.

Összefoglalás

Amint ez a végső „mítosz” bizonyítja, az ízületi gyulladás előfordulása ellenére még sokat kell tanulnunk róla. Tudjuk azonban, hogy a mozgást és a tápláló, kiegyensúlyozott étrendet magában foglaló életmód fenntartásával csökkenthetjük bizonyos ízületi gyulladások kockázatát és lassíthatjuk azok progresszióját.

Amint a tudósok tovább vizsgálják ezeket a feltételeket, minden bizonnyal jobb kezelések születnek. Talán egy napon megértjük, hogy az időjárás miért befolyásolja az ízületi gyulladás tüneteit is.

artrózis, osteoarhritis, reumatoid arthritis, OA, RA

2022-05-02 15:05:36

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop