Ízületi protézisek és a fogorvosi kezelés

Azok, akiknek ízületi protézisük van, a szokásosnál is jobban kell tartaniuk a fogorvostól.

ízületi, Protézisek, fogorvosi, kezelés, fogászati, fertőzés, góc, ízületi | The New York Times Health News Service   Medincorp | Kher, U.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói elemezték 3490 olyan beteg kartonját, akik 1982 és 1993 között térdprotézist kaptak. Kiderült, hogy közülük 62-nél súlyos térdizületi fertőzés lépett fel a műtétet követő hat hónap elteltével. Ebből pedig hét esetben a kutatók elmondása szerint a betegséget megelőző 9 napon belül komoly fogászati beavatkozásokra is sor került.

Olyan vérzéssel járó fogászati beavatkozásokról, például foghúzásról vagy gyökérkezelésról van szó, állítják a kutatók, amelyeknek során a szájüregben élő baktériumok bejuthatnak a véráramba, és eljuthatnak az ízületi protézishez. Az elemzés eredményeit a Clinical Orthopedics and Related Research című folyóirat közölte. "A test szövetei képesek megbirkózni a különféle fertőzésekkel," fogalmazott dr. Barry Waldman, a cikk egyik szerzője, jelenleg egy New York-i sebészeti kórház munkatársa, "de egy fémdarab már nem képes ugyanerre, így a baktériumtenyészet háborítatlanul növekszik."; Ha fogorvosi kezelés előtt és után antibiotikumokat szedünk, a fertőzések megelőzhetők, jelentették ki a kutatók.

Az Egyesült Államokban évente 450000 beteg kap teljes térdízületi protézist, közülük a tanulmány becslései szerint 0,2 százaléknál lép fel fogászati kezelést követően gyulladás az ízületi protézis körül. Ez a gyakoriság nagyobb, mint az eddig készült felmérésekben szereplő számadatok. Azoknál a betegeknél sokkal nagyobb a fertőzés kockázata, akiknek az immunrendszerét más betegségek is megterheli - például diabétesz vagy reumatoid arthritis -, és emellett kerül sor a komolyabb fogorvosi beavatkozásra, jegyezték meg a kutatók.

A felmérésben a fertőzéses szövődményt műtétileg kezelték. Az infekció minden esetben a protézis beültetése után minimum két év elteltével fejlődött ki.

"Az esetek nagy többségében kénytelenek vagyunk az egész mesterséges ízületet eltávolítani, és aztán sokat kell még várnunk, míg újra be lehet ültetni," mondta William Tipton, az American Academy of Orthopaedic Surgeons elnökhelyettese. "Ez persze erősen próbára teszi a beteg türelmét." Ezért aztán a csontsebészek és fogorvosok sokáig vitatkoztak azon, hogy a fogászok rendeljenek-e preventív céllal antibiotikumot a betegeiknek, ha azoknak ízületi protézisük van. A gondot az jelenti, mondta Tipton, hogy megéri-e a procedúra, mert így az egyébként hatásos gyógyszereknek ellenálló baktériumtörzsek száma is növekszik.

Az American Dental Association és az American Academy of Orthopaedic Surgeons még a nyáron közös irányelveket fogalmazott meg az antibiotikumok prevenítv alkalmazásáról a fogászati kezelések során. Az irányelvek szerint a gyengült immunrendszerű és ízületi protézissel rendelkező betegek számára még kisebb fogászati kezelés mellett is ajánlatos felírni antibiotikumot.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| ízületi, protézisek, fogorvosi, kezelés, fogászati, fertőzés, góc
2002-07-31 19:13:33
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop