Nem segít a glukózamin?

Egy holland vizsgálat szerint az osteoarthritis (ízületi kopás) igen népszerű gyógyszerével, a glukózaminnal nem értek el jobb eredményeket csípőízületi panaszok esetén, mint a placebóval.

Osteoarthritis, glkózamin, artrózis | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
Rianne Rozendaal kutató szerint a vizsgálat kétség kívül igazolta, hogy igen kicsi, statisztikailag nem jelentős különbség van a glukózaminnal és a placebóval kezelt betegek csoportjai között.

Egy 222 betegen (átlagéletkor 60 év) végzett vizsgálat során a csoport fele kapott napi 1500 mg glukózamin-szulfátot, majd mindkét csoportot megvizsgálták 3, 12 és 24 hónappal a kezelés megkezdése után, és röntgenvizsgálattal ellenőrizték az ízület beszűkülését is.

A 0-tól 100-ig terjedő skálán mért fájdalomnál a két csoport között mindössze 1,5 pontos különbséget mutattak ki, ahhoz, hogy jelentős javulásról lehessen beszélni, legalább 10 pontos differenciának kellett volna lennie.

Egyes kritikus kutatók a vizsgálatban résztvevők betegségének kevéssé súlyos voltával magyarázzák az eredményeket, és természetesen a gyógyszert előállító cég is tiltakozik.

A betegek egy része bizonyos fokú javulásról számol be, de ez akár placebóhatás is lehet. Ártani, jelenlegi tudásunk szerint, nem árt.

WebMD
| osteoarthritis, glkózamin, artrózis
2008-02-20 15:40:09
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop