Hirdetés

Thrombocyta-dús plazma (PRP) injekciók

A vérlemezkében dús plazma (PRP) injekciók egyre népszerűbbek számos betegség esetén, a sportsérülésektől a hajhullásig. A kezelés során a páciens saját vérsejtjeit használják fel egy adott területen a gyógyulás felgyorsítására.

PRP, Platelet rich plazma, vérlemezke dúsított plazma |

InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Mi az a vérlemezkében dús plazma?

A vérlemezkékben dús plazma két elemből áll: a plazmából (a vér folyékony részéből), valamint a vérlemezkékből, egy olyan vérsejttípusból, amely fontos szerepet játszik az egész test gyógyulásában. A vérlemezkék jól ismertek véralvadási képességükről, de olyan növekedési faktorokat is tartalmaznak, amelyek beindíthatják a sejtek szaporodását és serkenthetik a szövetek regenerálódását vagy gyógyulását a kezelt területen. A vérlemezkében dús plazma egyszerűen olyan vér, amely a normálnál több vérlemezkét tartalmaz.

A vérlemezkékben dús plazma létrehozásához a klinikusok vérmintát vesznek a pácienstől, és egy centrifugába helyezik, amely gyorsan megforgatja a mintát, elválasztja a vér egyéb összetevőit a vérlemezkéktől, és a plazmában koncentrálja.

Mi az a PRP injekció?

Miután a páciens vérmintájából vérlemezkékben dús plazmát állítottak elő, ezt az oldatot a célterületbe, például egy sérült térdbe vagy ínba fecskendezik. Egyes esetekben a klinikus ultrahangot használhat az injekció beadására. Az ötlet az, hogy a gyógyulási folyamat felgyorsítása érdekében növeljék a specifikus bioproteinek vagy hormonok, úgynevezett növekedési faktorok koncentrációját egy adott területen.

A PRP injekciók mögötti mechanizmus nem teljesen ismert. A tanulmányok azt mutatják, hogy a növekedési faktorok megnövekedett koncentrációja serkentheti vagy felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot, lerövidítve a sérülések gyógyulási idejét, csökkentve a fájdalmat és még a hajnövekedést is serkentheti.

Mire használható a PRP kezelés?

A PRP injekciókat számos betegség esetén alkalmazzák, a mozgásszervi fájdalmaktól és sérülésektől a kozmetikai eljárásokig .

Ín-, szalag-, izom- és ízületi sérülések

A PRP injekciók számos mozgásszervi sérülést és állapotot kezelhetnek. Például az olyan krónikus sérülések, mint a teniszkönyök vagy térdsérülések gyógyulása gyakran hosszú ideig tart, így a PRP-injekciók elősegíthetik a gyógyulási folyamatot, csökkenthetik a fájdalmat és lehetővé teszi a tevékenységekhez való hamarabb visszatérést.

Műtét utáni gyógyulás

A klinikusok először PRP-t használtak az állkapocs- vagy plasztikai műtétek utáni gyógyulás felgyorsítására. Mostanra a műtét utáni PRP injekciók kibővültek, hogy elősegítsék az izmok, inak és szalagok gyógyulását, mivel az ezeken a szöveteken végzett eljárások köztudottan hosszú felépülési idővel járnak.

Osteoarthritis

A korai tanulmányok azt mutatják, hogy a PRP injekciók segíthetnek kezelni az osteoarthritis okozta fájdalmat és merevségetl, de még több adatra van szükség.

PRP, Platelet rich plazma, vérlemezke dúsított plazma

2022-03-10 10:21:07

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop